Sastanak u Travniku: Bez podrške vlasti nije isključen kolaps malinarstva

Na sastanku je bilo riječi o zasićenom svjetskom tržištu i smanjenoj potražnji, zastoju i ograničenom otkupa malina, te određivanju cijena, a otkupljivači su upozorili da mnogi od njih trpe velike financijske gubitke, te da se dovodi u pitanje opstanak djelatnosti u koju je uključeno oko 60.000 ljudi.

Na upit novinara kako je došlo do blokade u otkupu malina, direktor kompanije “Esof” iz Donjeg Vakufa Enver Avdić kazao je da se maline otkupljuju, ali da su, zbog prijevremenog sazrijevanja, stvorene velike količine koje hladnjače ne mogu prihvatiti, pa su morali ograničiti otkup.

“Mi stalno molimo državu da pomogne i nama i uzgajivačima… Ne smijemo se osjećati kao siročad i dozvoliti da zbog nekoliko miliona poticaja uništimo ovaj sektor”, istaknuo je Avdić, ukazujući da mnoga poduzeća odustaju od otkupa i izvoza malina.

Komentirajući informacije da otkupna cijene malina ove godine neće prelaziti 1,60 KM, što je izazvalo revolt uzgajivača, Avdić je rekao da većina otkupljivača još nije definirala cijenu, te da će ona ovisiti o situaciji na regionalnom i svjetskom tržištu.

“Na cijene utječe mnogo faktora i moći ćemo ih objaviti tek kad sagledamo sve informacije sa svjetskog tržišta, odnosno stanja u Srbiji i Poljskoj, koje su nam konkurenti”, rekao je.

Na sastanku je istaknuto da SBK prednjači u uzgoju malina u BiH, ali da je kantonalni poticaj proizvođačima od 0,10 KM nedovoljan za rješavanje problema, te je od resornog ministra zatraženo da se zauzme za rješavanje problema na razini Federacije BiH.

Vlasnik hladnjače “Frozen Berries” iz Bugojna Tihomir Pocrnja upozorio je da pravi problemi tek slijede i da se može očekivati pad u proizvodnji malina i do 50 posto.

“Ovo su sada blic problemi, za ono što se može dogoditi u naredna tri do četiri mjeseca. Imamo more problema, banke nas blokiraju, inspekcije nas redovno obilaze i bavimo se opstankom biznisa. Dvije godine molimo vlasti, a država se oglušila na sve. Sada, kada je počelo gorjeti, neki ministri su se sjetili da razgovaraju s nama, ali ponovno kažu da novca nema”, naglasio je Pocrnja.

Pocrnja je, također, potvrdio da bh. otkupljivači ne mogu djelovati samostalno u određivanju cijena, nego da ovise o stranim tržištima.

“Cijenu ne možemo formirati do polovine berbe u Poljskoj i završetka berbe u BiH i Srbiji. Mi nismo izmislili taj način, nego moramo slijediti regiju koja formira cijenu na temelju kvalitete, ponude i potražnje. Nažalost, mi u tome nismo bitan faktor, nego nam se cijena prezentira i mi to moramo poštovati”, istaknuo je on.

Ministar Salkan Merdžanić kazao je kako SBK dodjeljuje poticaje u skladu sa svojim mogućnostima, koje su ograničene, ističući kako je od oko 1,2 miliona maraka ukupnih poticaja za poljoprivredu, i do 700.000 maraka namijenjeno malinarstvu.

“Znamo da to nije dovoljno, ali situacija je takva da ne smijemo tek tako davati obećanja. Mislim da samo zajedničkim naporima možemo iznaći rješenje”, naglasio je on.

Naglašavajući kako se jučer sastao i s uzgajivačima malina, koji su također u neizvjesnoj situaciji, Merdžanić je rekao da će izvješće o svim problemima podnijeti Vladi SBK, te da će zatražiti i sastanak u resornom federalnom ministarstvu.

Biznis.ba / FENA