Turković prisustvovala potpisivanju Memoranduma o saradnji IVF i WBF

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković prisustvovala je 27. februara u okviru sastanka ministara vanjskih poslova država Višegradske grupe i zapadnog Balkana u Pragu potpisivanju Memoranduma o saradnji Međunarodnog višegradskog fonda (IVF) i Fonda za zapadni Balkan (WBF).

Ministrica Turković je u svom obraćanju naglasila da sastanak u Pragu potvrđuje vrlo važnu podršku Višegradske grupe zemljama zapadnog Balkana na njihovom evropskom putu kao i doprinos Višegradske grupe i Međunarodnog višegradskog fonda uspostavljanju Fonda za zapadni Balkan. Izrazila je uvjerenje da će Fond za zapadni Balkan biti dobar primjer za unapređenje regionalne saradnje.

Ministrica je na kraju istakla da je skup u Pragu izvrsna prilika za razmjenu mišljenja o trenutnom zamahu budućnosti regije zapadnog Balkana.

Izvršni direktori Međunarodnog višegradskog fonda i Fonda za zapadni Balkan upoznali su učesnike sastanka Višegradske grupe i zapadnog Balkana s projektima čiji je cilj jačanje civilnog društva u regiji kao i kontinuirana saradnja dva Fonda te predstavili postignuća i planove za razvoj Fonda za zapadni Balkan.

Naglasili su i da će se na osnovu potpisanog Memoranduma o saradnji omogućiti da Međunarodni višegradski fond nastavi s tehničkom pomoći Fondu za zapadni Balkan, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.

( FENA)