U Banjoj Luci i Bihaću održane prezentacije za investitore iz dijaspore

USAID Projekat “Diaspora Invest” je, u saradnji sa Privrednom komorom Republike Srpske i Privrednom komorom Unsko-sanskog kantona, održao prezentacije u Bihaću i Banjoj Luci o pristupu programu grant podrške za kompanije koje su pokrenute…

 …od članova i članica bh. dijaspore ili imaju druge direktne poslovne veze sa dijasporom.

Istaknuto je da je kroz programe tehničke podrške i dodjele bespovratnih sredstava USAID Projekta “Diaspora Invest” prošlo više od 60 kompanija, a riječ je o firmama u kojima članovi dijaspore imaju najmanje 25 posto udjela u vlasništvu ili su razvijane kroz direktne i dokazive poslovne veze sa dijasporom.

– Dakle, dijaspora im je omogućila pristup međunarodnim tržištima, zajedno su razvijali ponudu, pronašli strane investitore i slično. Uslov je također da su kompanije mlađe od tri godine u trenutku raspisivanja ovog poziva – poručili su iz USAID Projekta “Diaspora Invest”.

Također, navedeno je da su rukovodstva dviju privrednih komora partnerstvom na info sesijama potvrdila spremnost da radi na ohrabrenju dijaspore na ulaganje i povezivanje sa  mrežom iseljeništva širom svijeta.

( FENA)