U Beču festival ‘Digital Days’ o budućnosti digitalnih usluga i alata

Ovogodišnji festival „Digital Days“ pod motom „Genijalno digitalno: Održivi Beč“ održava se 18. i 19. oktobra online i u sjedištu Erste Bank u Beču. Stručnjaci iz svijeta informaciono-komunikacionih tehnologija i uprave diskutovat će o budućnosti digitalnih usluga i alata, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo

Teme konferencije su troškovi i korist upotrebe novih tehnologija, digitalno umrežena logistika i mobilnost, podizanje digitalne svijesti, digitalne tehnologije za budućnost stanovanja, gradnju i menadžment resursa te digitalni rad i održiva proizvodnja.

Ključna pitanja diskusije bit će kako jedan grad uz pomoć digitalnih alata i usluga može postati održiviji i klimatski prihvatljiviji, koje su to šanse i rizici digitalizacije kao i koja uloga je dodijeljena digitalizaciji u dostizanju klimatskih ciljeva.

Panel međunarodnog karaktera “Gradovi u razmjeni digitalnih znanja i vještina” 18. oktobra održat će se u hibridnom obliku i kao online diskusija na temu inicijativa i izazova saradnje, umrežavanja urbanih područja i potrebnih koraka do umreženog djelovanja.

Dvodnevni događaj završava dodjelom nagrade Hedy Lamarr najboljoj austrijskoj naučnici za neobična postignuća u oblasti informacionih tehnologija.

Organizatori „Digitalnih dana“ su Grad Beč, inicijativa DigitalCity.Wien te preduzeće Bečkog Holdinga Urban Innovation Vienna i očekuju oko 1.000 učesnika,saopćila je Mreža za međunarodnu komunikaciju Grada Beča Eurocomm-PR Sarajevo.

 

(FENA)