Višković: Uspjeli smo ispregovarati 210 miliona eura za obilaznicu oko Doboja

Ovo je za nas izuzetno važan sastanak, jer EBRD je pokazao u prošlom vremenu da je jedan značajan finansijer projekata u BiH, kazao je na sastanku EBRD-a u Sarajevu premijer Republike Srpske Radovan Višković.

“Mi smo već uspjeli da ispregovaramo nekih dodatnih 210 miliona eura za nastavak izgradnje obilaznice oko Doboja na koridoru Vc, gdje će biti negdje 150 miliona eura za RS i 60 miliona eura za FBiH”, kazao je on.

On je dodao kako su također kandidovali i neke projekte iz energetskog sektora i obnovljivih izvora.

“Nadamo se da ćemo u 2019. godini da pređemo onaj famozni prag o kojem su pričali guverneri i predsjednik EBRD-a od 300 miliona eura investicija od strane EBRD-a u jednoj godini”, kaže Višković.

Istakao je i kako ima slučajeva u kojima sa plaćaju penali za povučene kredite, a najveći problem kod tih stvari je kada se naiđe na problem riješavanja imovinsko pravnih odnosa.

“Mislim da smo mi najkomplikovanija destinacija po tom pitanju, jer često neki projekti zapnu u riješavanju tih imovinsko pravnih odnosa. Imamo slučajeve da ljudi dobiju projekte,a onda zapnu jer ne mogu da riješe imovinsko pravne odnose, i tu najčlešće zapnemo kod dobivanaj određenih saglasnosti i dozvola”, kazao je Višković.

Višković je komentirao i najavu otpuštanja radnika u Mittalu u Prijedoru.

“To je privatna firma je i ne vidim da bi vlada imala neko rješenje, jer to je odluka Mittala da smanji proizvodnju. Pratit ćemo to zajedno sa sindikatom da otpuštenim ljudima daju otpremnine i sve što im zakonski pripada. Mittal ne može otpustiti lude a da im ne osigura sve ono što im je zakonom propisano”, zaključio je Višković.

(biznis.ba)