VTKBiH: U IKT sektoru postoji prostor za privlačenje investicija iz SAD

U Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTKBiH) vjeruju da je, bez obzira na udaljenost američkog tržišta, korištenjem prednosti GSP preferencijalnog sistema, moguće unaprijediti trgovinsku robnu razmjenu između Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) posebno u pogledu povećanja bh. izvoza proizvoda koji su obuhvaćeni GSP-om, te proizvoda drvoprerađivačke industrije.

Sjedinjene Američke Države, od završetka rata u BiH, pružaju značajnu podršku razvoju BiH kroz različite razvojne programe koje provodi USAID i Ambasada SAD.

Pored tih razvojnih programa, vlada SAD je unilateralno uključila Bosnu i Hercegovinu u svoj sistem preferencijalne trgovine (GSP – Generalized System of Preferences), s ciljem podrške rastu bh. ekonomije. GSP sistem omogućava bescarinski izvoz više od 3.400 proizvoda porijeklom iz BiH u SAD (veliki broj industrijskih proizvoda, ruda i kemikalija, oprema za putovanja, veliki broj prehrambenih proizvoda i dr.)

– I u narednom periodu se očekuje nastavak pogodnosti za bh. ekonomiju kroz GSP sistem, kao i podrška kroz razvojne programe SAD, posebno, imajući u vidu utjecaj Covid-19 pandemije na bh. ekonomiju – kazali su za Fenu u VTKBiH.

Vanjskotrgovinska robna razmjena Bosne i Hercegovine sa SAD-om zadnjih nekoliko godina na godišnjem nivou prelazi iznos od 500 miliona KM. U 2019. godini obim robne razmjene između dvije zemlje je iznosio 612 miliona KM, što SAD svrstava na 12 mjesto po obimu razmjene. U toj godini uvoz BiH je iznosio 560 miliona KM, a izvoz 52 milona KM.

Na tržište SAD-a najviše izvozimo proizvode metaloprerađivačke, namjenske i prehrambene industrije, dok iz SAD najviše uvozimo kameni ugalj i druge rude, poljoprivredno-prehrambene proizvode i vozila.

Kao što je već rečeno, uslijed velike udaljenosti, malog tržišta, niske kupovne snage stanovništva te izazova u poslovnom ambijentu, direktna strana ulaganja iz SAD-a u BiH nisu na željenom nivou.

– Imajući u vidu trenutne aktivnosti na stvaranju zajedničkog tržišta u regionu u okviru Berlinskog procesa, stvorit će se veće i snažnije regionalno tržište, te druge neophodne pretpostavke za veći priliv stranih ulaganja iz cijelog svijeta, pa tako i iz SAD-a – istakli su iz VTK BiH.

Napomenuli su da Bosna i Hercegovina mora nastaviti raditi na poboljšanju poslovnog ambijenta, kako za domaće tako i za strane ulagače.

– Vjerujemo da u oblasti informacijskih i komunikacijskih tehnologija postoji prostor za privlačenje investitora iz SAD-a. I danas veliki broj bh. kompanija iz IKT sektora aktivno surađuje s kompanijama iz SAD. Također, postoje šanse za privlačenje ulagača iz SAD u oblasti usluga, posebno u segmentu „outsourcing“, te mogućnosti za zajedničko ulaganje u namjenskoj industriji – navode iz VTKBiH.

Američka trgovačka komora – AmCham, kao i svaka organizacija za podršku biznisu ima značajnu ulogu u naporima vezanim za unapređenje poslovnog ambijenta.

– Od iznimne je važnosti da u Bosni i Hercegovini djeluje AmCham, koja pored ostalog pruža podršku američkim kompanijama koje posluju ili žele poslovati u našoj zemlji. VTK BiH usko surađuje s AmCham jer nam je cilj isti, a to je unapređenje poslovnog ambijenta i povezivanje dva tržišta – kazali su za Fenu iz VTKBiH.

 

Biznis.ba / FENA