Zbog čega Uprava “Aluminija” krije izvještaj za pola godine

Finansijska policija Federacije danas će ponovo ući u prostorije mostarske kompanije “Aluminij” kako bi započeli s detaljnom provjerom finansijske dokumentacije ovog posrnulog giganta, saznaje “Avaz”.

Koliko ostaju

Inspektori su se prošle sedmice zadržali u “Aluminiju” svega nekoliko sati i nisu izuzeli nikakve dokumente. No, provjera poslovanja trajat će ovog puta više od dva mjeseca. Nije isključeno da inspektori, s obzirom na materijal koji trebaju provjeriti, ostanu u firmi i pola godine.

Finansijska policija FBiH kontrolirala je ranije poslovanje kompanije od 2011. do kraja 2013. godine. Sada će inspektori provjeriti period od 2014. do kraja sredine 2019. godine, kad su i ostvareni najveći gubici i isplaćivane brojne nagrade i kupovani skupoc jeni pokloni.

Ova institucija još je 2015. predala Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona izvještaj o brojnim nepravilnostima, ali on nikad nije rezultirao ozbiljnom istragom, a kamoli optužnicom.

Iako Finansijska policija sada ponovo postupa prema nalogu Tužilaštva HNK, dobili su i zahtjev Vlade FBiH da obave provjere prema njihovom nalogu. Osim Finansijske policije, u firmu će u narednim danima ući i inspektori Porezne uprave FBiH.

Odbili zahtjev

Saznajemo da Uprava “Aluminija” već skoro mjesec krije izvještaj o poslovanju za pola godine i odbija da ga dostavi Vladi FBiH.

I to je jedan od razloga za postupanje Finansijske policije, jer su sumnja da je dubioza u firmi veća nego što se misli.

( Avaz)