Brnabić: Zapadni Balkan je sigurno i stabilno područje za investicije

Mislim da je Zapadni Balkan stabilno i sigurno područje za investicije, i otvoreno prema investitorima, kazala je premijerka Srbije Ana Brnabić danas u Sarajevu na samitu EBRD-a.

“Mislim da mi još uvijek i imamo jako veliki problem sa percepcijom stranih investitora”, istakla je ona.

Brnabić je dodala kako u svemu tome postoje dva problema.

“Jedan problem koji moramo da riješimo je bolja povezanost regiona i da više radimo na ekonomskoj i političkoj stabilnosti. Drugi problem koji će čak biti i teži nego prvi problem je da napravimo bolju percepciju našeg reigona”, kazala je srbijanska premijerka.

Dodala je kakorRegion Zapadnog Balkana ima mnogo veće potencijale nego što ih trenutno koristi.

“Tako da su ovakve prilike da se zajedno vidimo i razgovaramo sa partnerima kao što su EBRD ili Svjetska banka možda i najbolji način da i tu percepciju promijenimo i da vidimo kako možemo da iskoristimo sve naše potencijale. Ali svakako, bez sumnje, nama politika stoji na putu i to je nešto što moramo pronaći način mi političari da otklonimo”, kazala je Brnabić.

Naglašava da joj je žao što danas sastanku u Sarajevu nije prisutan predsjednik Kosova Hashim Thaci, uz ocjenu kako je to pogrešna odluka.

“Današnji skup nema nikakve veze s politikom, a miješati politiku sa ekonomijom i nije pametan potez. Ja već neko vrijeme ne mogu da razumijem poteze Prištine tako da…”, rekla je Brnabić.

Srbijanska premijerka smatra da je lako riješiv problem taksi koje je Kosovo uvelo BiH i Srbiji, jer je takva odluka, kako je navela, u suprotnosti sa CEFTA sporazumom i direktno krši Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji je Priština potpisala sa EU.

“Dakle, samo treba da se poštuju pravila, međunarodni ugovori i sporazumi i tako ćemo riješiti te problem. Mislim da je tu potrebna samo politička odluka, da se ide na privrednu saradnju i da ona ne smije da stane, bez obzira na bilo kakva politička pitanja i probleme”, napomenula je Brnabić.

Naglašava da privredna saradnja ne smije i ne bi trebala da trpi zbog činjenice da u BiH i dalje nije formirana vlast.

“Što se tiče pitanja granica, mislim da bismo to trebali da riješimo što prije, zato što je to dobar signal za regionalnu stabilnost. Što manje imamo otvorenih pitanja, to bolje za sve nas”, dodala je Brnabić.

Biznis.ba