Dodik o izgradnji puta Sarajevo – Beograd: Sporazum s Turskom naredni nivo

Nakon današnjeg sastanka članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine s predstavnicima Vijeća ministara BiH i dviju entitetskih vlada, u sjeni novinarskih pitanja o kašnjenju nabavke vakcina protiv COVID-a 19, učesnici su potvrdili da je druga tema ovog susreta bio budući sporazum o saradnji s Republikom Turskom u vezi s izgradnjom puta Sarajevo – Beograd.

U izjavi novinarima, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik je podsjetio da je u 2019. godini potpisan memorandum i utvrđena trasa puta, dogovorena između Republike Srpske i Federacije BiH.

– U sporazumu se dalje preciziraju neki elementi koji idu za tim da odrede način ponašanja organa, finansiranje. Dakle, radi se o međudržavnom sporazumu koji omogućava da se poboljšaju uslovi ugovaranja u smislu da ugovaranja budu direktna, ako neko s kim imate međudržavni sporazum nudi finansije, s njim možete dogovoriti izvođača, a to je moguće uraditi u skladu sa zakonodavstvom Bosne i Hercegovine. Budući da je sporazum naredni nivo, svi učesnici današnjeg sastanka su dali saglasnost za taj sporazum – kazao je Dodik najavljujući za 16. mart sastanak bh. zvaničnika s predsjednikom Republike Turske.

– Ići će i predstavnik Vijeća ministara BiH koji će, uz naše prisustvo, potpisati taj sporazum, a nakon toga će nadležna ministarstva Republike Srpske i Federacije BiH, odnosno firme koje se bave autoputevima, biti ovlašćeni da s direktnim izvođačima ugovaraju radove na trasi – pojasnio je Dodik.

Kad je riječ o Republici Srpskoj, riješeni su svi imovinsko-pravni poslove na većem dijelu trase, od Rače do Bijeljine.

 

Biznis.ba / FENA