Dok se čeka zabrana povećanja cijena cigareta u BiH, udio crnog tržišta dostigao 60 posto

Ovo zakonsko rješenje na koje se čeka već duži period nakon Zastupničkog doma treba usvojiti i Dom naroda. Budući da on nije formiran zbog nemogućnosti stranaka da dogovore parlamentarnu većinu, kako na nivou BiH, tako i na nivou Federacije BiH, za sada je teško predvidjeti kada će ovaj zakon biti usvojen i stupiti na snagu.

Za to vrijeme crno tržište cigareta sve više raste te bi za samo sedam godina, u 2019., ono moglo dosegnuti čak 60 posto. Podsjetimo, udio crnog tržišta 2013. iznosio je tek šest posto.

Treba podsjetiti da još uvijek važeće stavke Zakona o akcizama u BiH, koji se primjenjuje od 1. jula 2009. godine, predviđaju povećanje akciza na cigarete svake godine. No, to je rezultiralo rastom cijena koje nikako nisu prilagođene primanjima bosanskohercegovačkih građana. Uz to je došlo i do kontraefekta, smanjenja legalnog tržišta za 35 posto te pojavljivanja više od 80 nelegalnih brendova na tržištu BiH.

Da nelegalno tržište cigareta buja na ulicama bh. gradova uvjerili smo se i sami. Brojni prodavači nelegalnih brendova cigareta mogu se, primjerice, vidjeti u blizini sarajevskih pijaca Markale, Otoka i Ciglane.

Da li će situacija ostati ista ili će crno tržište prevladati zavisi, prije svega, od državnih organa i mjera koje će oni poduzeti ili neće.

Dopunama zakona koje treba usvojiti Parlament specifična akciza na cigarete u 2019., 2020. i 2021. godini utvrđuje se u iznosu 75 KM na 1.000 komada, odnosno 1,50 KM za pakovanje od 20 cigareta, čime se uvodi moratorij na daljnje povećanje akciza na cigarete. Moratorij na daljnje povećanje akciza na cigarete i rezani duhan, kaže se u izmjenama zakona, donijet će stabilizaciju prihoda i stanja na tržištu duhanskih prerađevina.

Slijedom sačinjene projekcije prihoda, u 2019. se očekuje povećanje prihoda za 39,4 miliona KM, a u 2020. godini za 41,6 miliona KM. Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje dužan je do 31. marta 2021. analizirati efekte moratorija na povećanje specifične akcize na cigarete.

Biznis.ba / Klix