Hakiran Intersport, ugroženi kupci iz BiH i zemalja u regionu

Stranica Intersporta je hakirana u aprilu i prošle subote pa se svi kupci Intersportovog web shopa pozivaju da kontaktiraju svoje kartičarske kuće i provjere stanje na računu, pišu strani mediji.

Kako piše poznati tehnološki portal ZDnet, a prenosi Zimo, čini se da je jedna međunarodna kompanija koja posluje i u Hrvatskoj imala velikih problema s hakerima tokom koronakrize.

Prema medijskim napisima, baziranim na informacijama sigurnosnih stručnjaka iz ESET-a, hakeri su na stranice Intersporta ubacili i sakrili maliciozni kôd koji prikuplja i snima podatke o bankovnim karticama korisnika prilikom njihova upisivanja.

Maliciozni kôd nije ubačen na sve verzije stranice Intersporta, već na nekoliko njih – uključujući i hrvatsku verziju, kao i stranice u Srbiji, BIH, Crnoj Gori i Sloveniji. Prvi napad na stranicu zabilježen je krajem aprila, a zlonamjerni kôd uklonjen je 3. maja. No, stranica je ponovno hakirana prošle subote, 14. maja. Nakon obavijesti o tom novom hakiranju, maliciozni kôd je uklonjen nakon nekoliko sati.

Osim Intersporta, hakeri su na sličan način napali i online trgovine kompanije Clair`s. Na ZDnetu kažu kako je u oba slučaja broj korisnika na koji utječe ovaj napad ‘veći od uobičajenog’. Sve koji su u navedenom razdoblju kupovali putem internetske trgovine Intersporta pozivaju da kontaktiraju svoje kartičarske kuće i da prate sredstva na računu kako neko s tim podacima ne bi kupovao na drugim internetskim stranicama i trgovinama i ispraznio im račune.

Biznis.ba