Isplaćen 1,1 milion KM privrednicima u Sarajevu koji su pogođeni blokadom rada

Iznos od 1,1 milion KM uplaćen je privrednim subjektima u Kantonu Sarajevo za finansiranje dijela plaće radnicima, potvrdio je kantonalni ministar privrede Draško Jeličić.

“Nalogom je obuhvaćeno 7.000 radnika. Ukupan iznos prvog dijela sredstava je oko milion i 100 hiljada maraka. Dobiven je na osnovu broja dana otkako je stupila na snagu zabrana obavljanja djelatnosti”, kazao je Jeličić na online sjednici Skupštine KS.

Ministarstvo privrede KS je nakon 4.950 obrađenih zahtijeva pozitivan odgovor dalo za 1.584 privredna subjekta.

Prije toga je Vlada KS najavila 17 mjera koje će biti provedene s ciljem rješavanja ekonomskih problema izazvanih pandemijom koronavirusa i uspostavila fond za pomoć privrednim subjektima od ukupno 4 miliona i 535 hiljada maraka.

Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković izjavio je ranije za Klix.ba da je nedopustivo da Vlada KS tretira samo preduzeća i radnike kojima je zabranjen rad, a ne sve koje je kriza jako pogodila.

“Morali su u prvoj sedmici garantovati poslodavcima da će njihovi troškovi biti pokriveni”, kazao je Konaković, dodavši da su morali osigurati brzi fond od desetak miliona maraka za podršku privrednim subjektima.

Suad Ećo iz Udruženja poslodavaca KS otišao je korak dalje predloživši Vladi KS da sve firme koje su imale pad prihoda veći od 20 posto zbog pandemije koronavirusa dobiju podršku Vlade KS.

“Pored firmi koje imaju zabranu rada, veliki je broj firmi kojima rad nije zabranjen, a koje su itekako pogođene Covidom-19. Te firme trebaju dobiti značajnu podršku Vlade KS”, kazao je Ećo.

Biznis.ba