Izvoz kao temelj napretka u fokusu ‘100 najvećih’

Najuspješniji bh. privrednici okupit će se u Sarajevu 26. septembra na vodećem privrednom događaju “100 najvećih”, 31. dodjeli priznanja najuspješnijim kompanijama u BiH.

 

Šaljući poruku da se u BiH može graditi i razvijati uspješan biznis, organizatori Poslovne novine, LRC BIS i Vanjskotrgovinska komora BiH (VTKBiH), u suradnji sa partnerima Addiko bank i EuroExpress, predstavit će rezultate bh. kompanija u kategorijama prema ukupnom prihodu, dobiti, izvozu i investicijama gotovinskog toka. Projekt će se ove godine prvi put održati pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića.

Direktorica projekta „100 najvećih“ u BiH Alena Ahmetspahić – Fočo je danas na konferenciji za novinare u VTKBiH kazala da na ovaj način nastavljaju tradiciju pričanja pozitivnih priča bh. privrede.

– Ove godine poseban fokus ćemo imati na izvozu, a ponosni smo i što ćemo prvi put predstaviti rezultate analize o ženama na menadžerskim pozicijama, te ćemo jednu kompaniju na čijem je čelu žena i nagraditi –  kazala je Ahmetspahić- Fočo, najavljujući da će Poslovne novine u saradnji sa VTKBiH 30. augusta organizovati i panel diskusiju o temi „Izazovi izvoza“.

O učincima izvoza na bh. ekonomiju, kako je dodala, govorit će ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, a bit će govora i o međunarodnoj naplati potraživanja i izazovima sa kojima se susreću izvoznici.

Dopredsjednik VTKBiH Vjekoslav Vuković naveo je da BiH ima potencijala, mogućnosti, volje i želje da ide naprijed i nađe svoje mjesto na svjetskom tržištu.

– Vodećih 300 izvoznika iz BiH koji su se našli na rang-listama u kategoriji velikih, srednjih i malih kompanija ostvarili su povećanje izvoza, a njihov udio u ukupnom izvozu BiH u 2017. iznosio je 60 posto, kazao je Vuković.

Izrazio je nadu da projekt „100 najvećih” može doprinijeti da se riješe prepreke sa kojima se izvoznici susreću čime bi se unaprijedilo njihovo poslovanje i poboljšale ekonomske prilike u BiH.

Svobuhvatnu analitiku za „100 najvećih“, ali panel diskusiju „Izazovi izvoza“ uradila je vodeća bonitetna agencija u BiH – LRC BIS.

– U saradnji sa Poslovnim novinama redovno objavljujemo analitike i želimo skrenuti pažnju javnosti na važnost transparetnog poslovanja i predaje završnih računa  – naveo je direktor LRC BIS Emil Kučković.

Predsjednica Uprave Addiko banke Sanela Pašić je kazala da je njihovo partnerstvo sa Poslovnim novinama na  projeketu „100 najvećih“ polazi od opredjeljanja ove banke da podržavaju rast bh. privrede, a značajno mjesto u tom segmentu zauzimaju i kompanije koje posluju na ino tržištima.

– Među njima je značajan broj onih kompanija sa kojima već sarađujemo. Nekoliko tih kompanija će prezentirati svoje pozitivne priče u okviru ovog projketa i prenijeti svoja iskustva  – dodala je Pašić.

EuroExpres brza pošta, po riječima direktorice komercijalnog sektora Gordane Tujković, učešćem i pružanjem podrške projketu „100 najvećih“ nastavlja promovisati najvažnije privredne vrijednosti u BiH – razvoj, kvalitet usluga i proizvoda, te profesionalizam u radu, kao sigurno opredjeljenje za put do poslovnog uspjeha.

Biznis.ba / FENA