Kandidat za predsjednika SAD-a želi punoljetnim građanima davati 1.000 dolara mjesečno

Četrdesettrogodišnji Yang rođen je u New Yorku 1975. godine, a bit će kandidat Demokrata, navodi se na njegovoj stranici.

“Ljudi koji misle da je protuotrov Donaldu Trumpu dosadni opći demokrata, nisu shvatili bit. One je znak masovnog institucionalnog neuspjeha, na obje strane”, rekao je Yang.

Njegova glavna politika je univerzalna osnovna plaća koju naziva slobodna dividenda.

“Najdirektiniji i najkonkretniji način da vam vlada pomogne i poboljša vaš život jeste da pošalje ček od 1.000 dolara svaki mjesec i pusti vas da ga potrošite kako god želite”, rekao je Yang.

Dodao je kako vlada ima veliki broj prihoda, ali da nisu distribuirani dovoljnom broju ljudi.

On vjeruje da će ovo poboljšati mentalno stanje Amerikanaca i ohrabriti poduzetnike.

“Nemoguće je precijeniti pozitivan učinak od 1.000 dolara mjesečno na kućanstva širom zemlje. To bi odmaklo ljude od stalnog razmišljanja o oskudici i dovelo u mentalno stanje sigurnosti i mogućnosti. To bi preobrazilo naše društvo na bezbroj pozitivnih načina tako što bi im skinuli čizmu s grla”, rekao je.
Izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg imao je sličan govor na Havardu u maju prošle godine.

Yang je kazao kako je ovo potrebno sprovesti u djelo zbog toga što će do 2030. godine 73 miliona radnika u svijetu morati promijeniti svoje zanimanje zbog automatizacije. Ovo će se odraziti i na SAD. Također, smatra da se treba uvesti novi porez kompanijama koje najviše profitiraju od automatike.

Yang je inače osnivač firme za startup poslove Venture for America u kojoj nudi dvogodišnje treninge za poduzetnike koji tek započinju svoj posao. Proglašen je “šampionom promjena” 2012. godine i predsjedničkim ambasadorom za globalno poduzetništvo 2015. godine u Bijeloj kući za vrijeme mandata Baracka Obame. Radio je i u drugim firmama na direktorskim pozicijama, prenosi Klix.ba.

Biznis.ba