Košarac traži uvođenje zaštitnih taksi i carinskih stopa za goveđe i svinjsko meso iz EU

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Staša Košarac predložit će Savjetu ministara da na razmotri uvođenje prelevmana i carinskih stopa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz Evropske unije na dvije godine.

Kako su saopćili iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, on je najavio da će danas uputiti urgenciju Kolegiju Vijeća ministara Bosne i Hercegovine da ovu tačku uvrsti na dnevni red predstojeće sjednice.

“Dobili smo mišljenja svih nadležnih institucija, izuzev jedne. Bez obzira na nedostajuće mišljenje i očigledne opstrukcije, predložit ću kolegama da razmotrimo uvođenje zaštitnih mjera. Potreba pojedinih institucija da odugovlače procedure nama ne daje za pravo da ostanemo nijemi na opravdane zahtjeve naših poljoprivrednika. Stoga ću predložiti Vijeću ministara da glasamo za uvođenje prelevmana (op. a. zaštitnih taksi) i carinskih stopa, cijeneći potrebu da hitno reagujemo i zaštitimo domaću proizvodnju”, istakao je ministar Košarac.

Prema njegovim riječima, ispunjeni su uslovi za uvođenje predloženih zaštitnih mjera, s obzirom na činjenicu da su primarni proizvođači iz Bosne i Hercegovine dodatno ugroženi posljedicama pandemije koronavirusa i nelojalnom konkurencijom izvana.

“Očekujem da će Vijeće ministara podržati predložene mjere u cilju zaštite domaće proizvodnje. To je opredjeljenje i samog predsjedavajućeg Zorana Tegeltije, koji je podržao sve dosadašnje napore na uvođenju prelevmana i carinskih stopa. Ovo je najbolja mjera kojom ćemo zaštititi naše proizvođače, te im omogućiti nastavak i razvoj proizvodnje. Zbog toga pozivam kolege da podrže ovu odluku, za koju ću i sam glasati”, poručio je ministar Košarac.

On je naglasio da, paralelno s tim, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine nastavlja sa započetim konsultacijama sa Evropskom komisijom o predloženim mjerama, u skladu sa Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, saopćili su iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Ovaj prijedlog Košarca bi se trebao razmatrati na sjednici Vijeća ministara zakazanoj za četvrtak, 25. mart.

 

Biznis.ba