Lončar: Prekvalifikacija je posljedica obrazovnog sustava i potrebe tržišta rada

Ravnateljica Federalnog Zavoda za zapošljavanje Helena Lončar ocijenila je u utorak kako je prekvalifikacija odraslih osoba u BiH i FBiH nastala kao posljedica obrazovnog sustava i potrebe za kvalitetnijom radnom snagom čija je potreba iskazana ne samo kod nas nego i Europi.

– Poslodavci traže radnu snagu koja će nakon završenog školovanja odmah ući u tržište rada sa svim potrebnim kvalifikacijama. S obzirom na to da nemamo takvo stanje, javila se potreba da se radna snaga koja je u evidenciji kao nezaposlena, osposobi za tržište rada – izjavila je Lončar uoči konferencije “Obrazovanje odraslih za potrebe BiH tržišta rada” koja je održana u Mostaru.

Fondacija Helvetas BIH Moja Budućnost (FHMB), zajedno s Federalnim zavodom za zapošljavanje te gospodarskim komorama Kantona Sarajevo, Zeničko-dobojskog kantona, Tuzlanskog kantona, implementira projekt “Izgradnja standarda kvaliteta u obrazovanju odraslih” koji ima za cilj da kroz obuku odraslih za deficitarna zanimanja izgradi kapacitete komorskog sistema za obrazovanje odraslih osoba za potrebe tržišta rada, i pružanje nove usluge kompanijama članicama.

Po riječima ravnateljice Zavoda, cilj je prevesti osobu iz statusa nezaposlene u zaposlenu, a da bi joj se pomoglo u tom procesu onda se, između ostaloga, radi i na prekvalifikaciji i osposobljavanju.

Pritom je naglasila kako je najtraženija radna snaga u oblasti građevinarstva, IT industrije, turističkom sektoru te prijevozu.

– Širok je spektar zanimanja gdje se traži stručnost i osposobljenost, a projekti i aktivnosti koji idu u tom smjeru otvaraju vrata nezaposlenim osobama i poslodavcima da riješe svoj problem – kazala je ravnateljice Zavoda.

Po njezinoj ocjeni, brojke nezaposlenosti se u FBiH, odnosno u BiH, smanjuju. Naime, njihova prošlogodišnja anketa pokazala je da je čak 52 posto poslodavaca izrazilo potrebu za dodatnom radnom snagom.

Na konferenciji su prezentirani dosadašnji rezultati projekta, od istraživanja potreba tržišta rada i pripreme novih programa obuke, odnosno standarda u obuci odraslih.

Imajući u vidu da je obrazovanje odraslih zakonski regulirano na razini FBiH, odnosno na razini Republike Srpske, u okviru projekta je pripremljena i “Analiza oblika, organizacije i pravnih aspekata obrazovanja odraslih u Kantonu Sarajevu, Zeničko-dobojskom kantonu, Tuzlanskom kantonu i Republici Srpskoj”.

Halko Basarić, voditelj ovog projekta Fondacije Helvetas BiH Moja Budućnost smatra kako programi dodatnog zapošljavanja i prekvalifikacije nisu usklađeni s tržištem rada.

– Analiza je pokazala da se u suštini u četiri županije dosta razlikuje zakonodavni okvir – kazao je on i dodao kako zaključci idu u smjeru da je potrebno uključiti privatni sektor te izvršiti revidiranje zakonodavnog okvira kako bi obrazovni sustav bio usklađeniji s potrebama tržišta rada.

Basarić navodi kako se projekt fokusira na mlade osobe do 35 godina starosti, međutim, ističe, da kad je kompanija u potrebi za radnom snagom onda starosna dob nije ni bitna, nego vještine i znanja koju osoba ima, te da poslodavce čak ne zanima ni zanimanje već skup znanja, vještina i kompetencija koju nezaposleni ima.

Predsjednica Gospodarske komore Zeničko- dobojskoga kantona Dijana Babić tvrdi, pak, da projekte nastoje prilagoditi potrebama tržišta rada.

– Radi se revizija i kada se ukaže potreba za drugim zanimanjima ide se i s izmjenom nastavnog plana i programa, što rade eksperti iz pedagoškoga zavoda – dodaje ona i navodi primjere gdje je ta izmjena urađena kao što su zanati krojača i zavarivača, a sada i plastičara.

Konferencija je pružila i priliku za diskusiju i donošenje zaključaka od relevantnih aktera u segmentu obrazovanja odraslih za potrebe tržišta rada.

Biznis.ba / FENA