Milićević: Vlada je uradila što je mogla, sistem u Aluminiju bio neodrživ

HNS danas je u Mostaru organizovao okruglog sto pod nazivom “Fiskalna politika u funkciji unaprijeđenja poslovnog okruženja”, što je bila prilika da novinari zatraže komentar zvaničnika HDZ-a BiH o stanju u Aluminiju.

Predstavnicima medija obratila se federalna ministrica finansija Jelka Miličević, koja je podsjetila da ovaj ekonomski subjekt godinama ima problema u

“Ovakav način poslovanja jednostavno je neodrživ”, ocijenila je Miličević, koja je i prvi zvaničnik HDZ-a BiH koji se u posljednje vrijeme javno oglasio povodom problema u nekadašnjem mostarskom gigantu.

Ona je kako je sve vodilo ka gašenju Aluminija, ali i napomenula da je Vlada FBiH pokušala uraditi sve što je mogla.

“Poduzimali smo aktivnosti za koje smo unaprijed znali da neće dati rezultate, ali upravo da bi pripremili ljude u Aluminiju da je tako nešto neizbježno”, rekla je Milićević.

Na pitanje o mogućem stečaju kompanije, ona je kazala da stečaj ne šalje dobru poruku jer mnogi misle da je to likvidacija privrednog subjekta.

Stečaj kao rješenje, dodala je, morao bi se pripremiti.

“Sva imovina Aluminija je pod hipotekom. Ne može se ići u stečaj bez namirenja obaveza i stečajne mase. To je specifičnost Aluminija i sada je faza da se mora vidjeti proces restruktuiranja, dokapitalizaciije kroz strateške partnere i mogućnosti ili oživljavanja ili je tek tada stečaj”, pojasnila je ona.

Odgovarajući na pitanje novinara o mogućem stečaju kompanije, ona je kazala da stečaj ne šalje dobru poruku jer mnogi ljudi misle da je to likvidacija privrednog subjekta.

Stečaj kao rješenje, dodala je, morao bi se pripremiti.

“Sva imovina Aluminija je pod hipotekom. Ne može se ići u stečaj bez namirenja obaveza i stečajne mase. To je specifičnost Aluminija i sada je faza da se mora vidjeti proces restruktuiranja, dokapitalizacije kroz strateške partnere i mogućnosti ili oživljavanja ili je tek tada stečaj”, pojasnila je ona.

Pojasnila je i da vlasništvo Aluminija zapravo nije vlasništvo ove kompanije.

“Sve finansijske institucije i povjeritelji svoja potraživanja su osigurali hipotekom. Niti u jednoj komercijalnoj banci ne možete dobiti kredit bez osiguranja kredita. Založno pravo je kredit na kredit. Došli smo do toga da vlasništvo Aluminija nije vlasništvo Aluminija vec nečije drugo”.

Na pitanje novinara da li je moguće ponovno pokretanje proizvodnje u Aluminiju, Miličević je ponovila da ne vjeruje u ovakav način poslovanja.

“Aluminij ne može uvoziti sve sirovine i izvoziti sirovinu. Njihov gotov proizvod je sirovina, koja se troši negdje drugo. Činjenica je da u aluminijskom kombinatu svi parametri su na tržištu, a mi ne možemo kao mala ekonomija imati nijedan odlučujući faktor, poput cijene električne energije, glinice, koksa, plina niti sirovog aluminija. Tržište upravlja nama”, kazala je ona.

Ponovila je da je federalna Vlada zadnje četiri godine pokušala sve.

“Meni je savjest mirna, kao i ministru Džindiđu i premijeru Fadilu Novaliću. Vlada, što je mogla, je napravila”, naglasila je Milićević.

On je rekla da je opredjeljenje Vlade FBiH uvezivanje staža svim radnicima koji nisu svojom krivicom došli u status u kojem se trenutno nalaze radnici Aluminija.

“Oni bi time stekli pravo na zdravstvenu zaštitu i riješili neriješeni status na birou te bi imali godinu dana platu”, poručila je ministrica finansija FBiH.

Biznis.ba