Mitrović: Recesija neće utjecati na gradnju autoputa

Ministar komunikacija i prometa BiH Vojin Mitrović izjavio je u intervjuu za Dnevni avaz da pandemija koronavirusa nije utjecala na dinamiku izgradnje Koridora 5C i da je trenutno u izgradnji 38,5 kilometara autoceste.

– Aktivna su sva gradilišta, a riječ je o gradilištima Vranduk – Ponirak, Ponirak – Vraća, Vraća – Donja Gračanica, Klopče – Donja Gračanica, tunel Ivan, Buna – Poćitelj i Počitelj – Zvirovići. U toku su i radovi prve faze na izgradnji brze ceste Praća – Goražde (tunel Hranjen) dužine 5,5 kilometara te radovi na rehabilitaciji regionalne ceste R425a na dionici Tromeđa – Zvirovići u dužini od 5,8 kilometara. Do novembra će biti završeno i pušteno u promet novih 11 kilometara autoputa. Radi se o dionicama Drivuša – Klopče, Klopče – Donja Gračanica i o dijelu dionice Donja Gračanica – Vraća. Time će bili kompletirana zaobilaznica oko Zenice – precizirao je Mitrović.

Istakao je da najavljena recesija neće utjecati na gradnju autoputeva u BiH jer je izgradnja dionica autoceste na Koridoru 5C nastavljena u punom obimu bez značajnih poteškoća do sada.

– Za sve dionice autoceste na Koridoru 5C koje su u izgradnji osigurani su vanjski izvori finansiranja, odnosno one se finansiraju putem kreditnog okvira zaljučenog s međunarodnim flnansijskim institucijama te bespovratnim sredstvima Evropske unije – naveo je Mitrović.

Upitan o autocesti Sarajevo – Beograd, Mitrović je kazao da će se razvoj cestovne infrastrukture u FBiH u narednom periodu će zasnivati na projektima izgradnje novih cesta visokog ranga.

– Transportna strategija FBiH navodi kako FBiH, sa stanovišta saobraćajnog i geografskog povezivanja, karakterizira izražena potreba za novim modelima i ciklusima investicija. Strateški značaj autoceste Sarajevo – Beograd za Federaciju i BiH se ogleda kroz podršku sveopćeg razvoja gravitacionog područja autoceste i cijele države, kao i razvoj prioritetnih privrednih grana, ravnomjerni regionalni razvoj, porast zaposlenosti i pozitivan utjecaj na demografski razvoj – naglasio je Mitrović.

Dodao je da će ta autocesta, također, omogućiti povezivanje BiH s evropskim saobraćajnim sistemom, ojačati tranzitnu ulogu BiH, doprinijeti uklanjanju uskih grla u saobraćajnoj infrastrukturi, omogućiti bolji protok ljudi i roba, povećati sigurnost saobraćaja, te povećati mobilnost stanovništva.

Biznis.ba / FENA