Novalić: Napravili smo važne reforme iako pola mandata nismo imali većinu

Premijer FBiH Fadil Novalić poručio je da za mostarski Aluminij nema drugog sistemskog rješenja osim prodaje.

Gostujući u Dnevniku TV1, Novalić je rekao da je federalna Vlada posljednjim odlukama u vezi sa ovom firmom “otvorila vrata da se sve ne sruši u jednom trenutku”,  koristeći postojeći Zakon o finansijskoj konsolidaciji.

“Na određeni način, otvorili smo sporedni kanal da Aluminij može funkcionisati dok se ne nađe sistemsko rješenje, a ono je prodaja Aluminija”, rekao je premijer FBiH.

Kako je istakao, ne sprema se privatizacija Aluminija, nego su ekonomske prilike na svjetskom tržištu dovele do toga da se sada prodaja ne može izbjeći.

“Glinica je dvostruko poskupila, a struja za 50 posto. Odluka Donalda Trampa da zabrani uvoz aluminija u Ameriku dovela je do toga da je aluminij, kao gotov proizvod, jako pao na tržištu. Niko do malih firmi to ne može podnijeti”, naveo je Novalić, te poručio da nema drugog rješenja za pomenutu kompaniju iz Mostara.

Osvrćući se na rezultate u protekle četiri godine, on je poručio da je reforma penzionog sistema bila revolucionarna stvar u ovom društvu, kao i da je FBiH dobila dobar Zakon o radu.

“Iako se govorilo da će broj zaposlenih pasti, on je povećan za 52.000”, istakao je Novalić.

Kao jedno od ključnih pitanja u posljednjih godinu dana izdvojio je zakone koji se tiču boračke populacije, poručivši da “borci nisu izigrani”.

“To dokazuje 650 miliona KM koje godišnje izdvajamo u tu svrhu. No, taj novac nije raspoređeno kvalitetno. Nisu zaštićene sve kategorije koje su trebale biti zaštićene ili su neke prezaštićene”, ocijenio je federalni premijer

Kako je rekao, neophodno je napraviti sveobuhvatan zakon o boračkoj populaciji, umjesto postojeća četiri, te unutar postojećeg budžeta napraviti kvalitetnu raspodjelu kako bi svi bili zadovoljni.

Tema razgovora bilo je i proces formiranja vlasti u FBiH nakon održanih opštih izbora. Novalić očekuje da će taj proces biti okončan između polovine februara i kraja marta naredne godine, ali dodaje da “zbog nekonzistencije koju su donijeli oktobarskih izbori” postoji bojazan da li će vlast biti formirana u zakonom predviđenom roku.

“Statistka kaže da je Vlada FBiH najranije formirana 16. februara. Moja Vlada formirana je 31. marta u 23.30 sati, dakle 30 minuta prije nego što je ustavni rok za raspisivanje novih izbora”, podsjetio je Novalić, te dodao da vjeruje da će nova federalna Vlada biti formirana između ta dva datuma.

Naglasio je da mu je profesionalna i moralna obaveza obnašati dužnost premijera do formiranja nove Vlade.

“Da li bih vodio novu Vladu FBiH, zavisi od toga kako će biti sklopljena nova koalicija. Nisam baš srećno prošao u ovom mandatu, jer više od pola mandata nismo imali većinu, imali smo traume od opštinskih izbora, do boračkih pitanja koja su uzela gotovo cijelu ovu godinu”, istakao je Novalić.

Aktuelni saziv Vlade, dodao je, nije imao prostora da do kraja provede reformsku agendu.

Biznis.ba