Novalić odgovorio Dodiku: Namjenska industrija brzo raste i to nećemo mijenjati

Namjenska industrija u Federaciji BiH je brzorastući ekonomski događaj, poručio je premijer Novalić.

Federalni premijer Fadil Novalić, zamoljen da komentira navode predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika o sumnjivoj, zabrinjavajućoj proizvodnji oružja i municije u fabrikama namjenske industrije u FBiH, kazao je novinarima u Sarajevu da je namjenska industrija ekonomski događaj u FBiH s ubrzanim rastom, tržište „po kom smo prepoznatljivi“ i da nema razloga mijenjati takvo stanje ove privredne grani.

“Ja sam premijer Federacije i koliko vidim, Dodik govori da mi radimo sve ono što on radi. Mi to zaista ne radimo. Nama je namjenska industrija, tačno je Izetbegović rekao za ne daj Bože, i svako oružje jeste za ne daj Bože, ali za mene je namjenska industrija ekonomski događaj koji brzo raste kao što je i turizam i ja nisam dao nijednu izjavu više nego što sam dao za turizam. Znači, namjenska industrija raste izuzetno brzo, profiti rastu izuzetno, to je tržište gdje smo prepoznatljivi. Imamo brend – izgradili smo ga 50 godina prije – i nema razloga da napuštamo taj dio. Dakle, namjenska industrija je naša privredna grana koja poput turizma raste brzo”, istakao je Novalić.

Kako su prenijeli neki mediji, predsjedavajući Dodik je jučer u Mostaru izjavio da ima informacija o ilegalnom planu proizvodnje oružja i municije u fabrikama koje su pod kontrolom SDA.

Te informacije treba provjeriti, rekao je također Dodik i dodao da je Bakir Izetbegović ranije izjavljivao da će Federacija BiH zaokružiti proizvodnju oružja i municije za tržište, ali i “za ne daj Bože”.

Biznis.ba / FENA