Očekuje se rast poslovanja i povećanje plaća u Brčko distriktu

Gotovo 50 posto ispitanika istaknulo je da očekuje rast obima poslovanja kao i financijskih rezultata u 2021. godini, a 17 posto njih planira i povećanje plaća radnicima, jedan je od zaključaka istraživanja tržišta rada u Brčko distriktu 2020./2021, priopćilo je u utorak Zavod za zapošljavanje Brčko distrikta.

U istraživanju koje je provedeno u siječnju ove godine, a koje je realizirao Zavod, uz tehničku podršku projekta “Unapređenje istraživanja tržišta rada” koji financira Europska unija, sudjelovalo je 219 poslodavaca koji su u trenutku ispitivanja imali 1.723 angažiranih radnika.

– Ovo istraživanje predstavlja presjek stanja na početku 2021. godine, a u budućnosti će služiti kao polazna osnova za kreiranje politika te praćenje promjena i trendova na tržištu rada – istaknuo je Ranko Markuš, voditelj projekta “Unaprjeđenje istraživanja tržišta rada”.

Rezultati pokazuju da je više od 40 posto ispitanika zabilježilo opadanje i stagnaciju obima poslovanja u 2020. godini što se u istoj mjeri odrazilo i na njihove financijske bilance, kao i potencijal zapošljavanja.

– Pored najave financijskog oporavka, najveći postotak poslodavaca ne planira zapošljavati nove radnike u 2021. godini. Tek četvrtina njih, mahom iz oblasti trgovine, prerađivačke industrije i građevinarstva ima u planu nova zapošljavanja – kazala je direktorica Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta, Tamara Duvnjak-Mitrović.

U Distriktu je posebno afirmativno okruženje za zapošljavanje mladih bez radnog iskustva, naglasila je, što pokazuje opravdanost politika Zavoda da se ciljanim programima pomogne mladim ljudima u integraciji na tržište rada.

Istraživanjem je također utvrđeno da 76 posto poslodavaca nije imalo promjenu broja zaposlenih u prethodnoj godini, a da čak 93,6 posto poslodavaca ne planira otpuštanje radnika u 2021. godini. Zanimljivo je kako je čak 97,7 posto poslodavaca zadovoljno kvalitetom kvalifikacija, stručnim znanjem i vještinama radnika koje su do sada imali priliku angažirati.

Ukupna vrijednost projekta “Unapređenje istraživanja tržišta rada” iznosi 1,282,500 eura bespovratnih sredstava Europske unije, a implementiraju ga konzorcij NIRAS, GOPA i Služba za zapošljavanje Republike Francuske u periodu od 1. rujna 2020. do 1. rujna 2022. godine.

(FENA)