Preminuo Jack Welch, bivši čelnik General Electrica

Jack Welch, bivši izvršni direktor tvrtke General Electric Co, kojoj je stekao ugled i slavu 80-ih i 90-ih godina pretvorivši taj konglomerat u najvredniju javnu tvrtku u SAD-u, preminuo je u ponedjeljak u 84. godini života, priopćila je kompanija.

Welch je vodio GE od 1981. do 2001., uvelike proširivši carstvo i bogatstvo kompanije, što ga je učinilo legendom u korporativnom svijetu u vrijeme ere Ronalda Regana i poslije.

Poznat kao “Neutron Jack” zbog ukidanja tisuća radnih mjesta, Welch je kupovao i prodavao poslovne jedinice šireći tog industrijskog diva na financijske i savjetodavne usluge. Pod njegovim vodstvom, tržišna vrijednost GE -a je narasla s 12 na 410 milijardi eura i to ga je učinilo ikonom u svijetu poslovnih čelnika njegovog doba.

“Pola stoljeća Jack je bio samo srce GE-a. Preoblikovao je našu kompaniju i cijeli poslovni svijet”, kazao je izvršni direktor kompanije Lawrence Culp.

Predsjednik Donald Trump je istaknuo da “nije bilo korporativnog čelnika kakav je bio Neutron Jack”. “Bio mi je prijatelj i podržavao me. Zajedno smo sklopili sjajne poslove”, kazao je Trump.

Thomas Cooke, profesor Poslovnog fakulteta McDonough na Sveučilištu Georgetown, kazao je da “kada se napiše knjiga o poslovnim čelnicima u ovom stoljeću, Jack Welsh će biti pri samom vrhu”.

“Ono što je on učinio kao čelnik GE-a je izuzetno”, rekao je Cooke.

Welch se zaposlio u kompaniji 60-ih godina prošlog stoljeća i napredovao je do samog vrha GE-a. Welch je diplomirao kemijsko inženjerstvo na sveučilištu Massachusetts, a magistrirao je i doktorirao na Sveučilištu Illinois 1960.

Napisao je i dvije knjige: “Winning” 2005. i “Jack: Straight from the Gut” 2001.

U prvoj knjizi je napisao: “Prije nego postanete čelnik, uspjeh se svodi na razvoj samoga sebe. Kada postanete ‘lider’, uspjeh je da omogućite i pridonesete razvoju drugih”.

( Hina)