Prosječna plata za jun u FBiH 999 KM

Prosječna junska neto plata u Federaciji BiH (FBiH) iznosila je 999 KM i nominalno je viša za 1,7 odsto, a realno za 1,5 odsto u odnosu na prethodni mjesec.

U odnosu na jun prošle godine, prosječna junska neto plata nominalno je viša za 4,8 odsto, a realno za tri odsto, objavio je Federalni zavod za statistiku.

Najveće povećanje prosječne mjesečne isplaćene neto plate zabilježeno je u finansijskim i djelatnostima osiguranja – za 17,9 odsto, gdje se povećao i broj zaposlenih za 0,4 odsto, zatim u poljoprivredi, šumarstvu i ribolovu za tri odsto, dok je broj zaposlenih u ovoj djelatnosti ostao na istom nivou.

U isto vrijeme najveće smanjenje prosječne junske neto plate zabilježeno je u javnoj upravi, i odbrani, te obaveznom socijalnom osiguranju, i to za 0,5 odsto, dok je broj zaposlenih smanjen za 0,1 odsto.

Smanjenje prosječne neto plate zabilježeno je i u pružanju smještaja, te pripremi i usluživanju hrane /hotelijerstvu i ugostiteljstvu/ za 0,4 odsto, dok se broj zaposlenih u ovoj djelatnosti povećao za 5,2 odsto.

(NN)