Qatar Airways ponovo uspostavlja letove za Sarajevo

Svjetska  aviokompanija Qatar Airways ponovno uspostavlja letove iz Dohe na Međunarodni aerodrom Sarajevo 3. juna 2022. godine, omogućavajući Bosni i Hercegovini da se ponovo poveže sa svijetom.

Letovi za glavni grad Bosne i Hercegovine će se obavljati tri puta sedmično, nedjeljom, utorkom i petkom s letom u trajanju od samo šest sati. Letovi na destinaciji će se obavljati Airbus-om A320 s 12 sjedišta u biznis klasi i 132 sjedišta u ekonomskoj klasi.

Ponovna uspostava letova, koji su prvobitno počeli 2017. godine, podrazumijeva da putnici sada mogu uživati u povezanosti s više od 140 destinacija u okviru opsežne globalne mreže preko najboljeg aerodroma na svijetu, Međunarodnog aerodroma Hamad, što uključuje i destinacije diljem Azije, Afrike, Sjeverne Amerike i Australije.

Nacionalni avioprijevoznik Katara orijentisan je ka istočnoj Evropi uz ponovno uspostavljanje letova za Sarajevo, što dodatno podupire globalnu povezanost.

Regionalni predstavnik Qatar Airwaysa za Južnu Evropu  Mate Hoffman je izrazio zadovoljstvo što ponovno uspostavljaju letove za Sarajevo.

– Kao glavni grad Bosne i Hercegovine, Sarajevo je omiljeni ulaz u državu za poslovna i privatna putovanja širom naše mreže. S tri leta sedmično, putnici iz Sarajeva su povezani s više od 140 destinacija, putem najsavremenijeg glavnog čvorišta u Dohi – dodao je Hoffman.

Direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo Alan Bajić je rekao da  aviokompanija Qatar Airways uspostavlja letove iz Sarajeva za Dohu nakon prekida od dvije godine zbog pandemije koronavirusa.

– Ta izuzetno važna aviokompanija će omogućiti građanima Katara da otkriju bogatu turističku ponudu Sarajeva i Bosne i Hercegovine, a našim sugrađanima posjetu Kataru kao i drugim udaljenim destinacijama, putujući preko jednog od najvećih glavnih čvorišta u svijetu – naveo je Bajić.

Qatar Airways Cargo će ponovno uspostaviti uslugu prijevoza tereta putničkim zrakoplovom za Sarajevo, podupirući lokalni rast trgovine s izvozom poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda, namještaja, odjeće, tekstila i automobilskih dijelova, kao i uvoza potrošačkih roba i električne opreme. Zračni prijevoznik za teret će svake sedmice omogućiti prijevoz više od pet tona tereta u oba pravca tri puta sedmično na letovima s Airbusom A320, saopćeno je iz Međunarodnog aerodoroma Sarajevo.

Biznis.ba / FENA