Šarović: Kosovu ostavljamo prostor za povlačenje tzv. zaštitnih mjera

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović kazao je Feni da u ovom trenutku ne razmišljaju o kontramjerama Kosovu i da ostavljaju prostor za povlačenje takozvanih zaštitnih mjera koje, smatra, “nisu zaštitne već praktično odustajanje od Sporazuma o slobodnoj trgovini CEFTA”.

 

Po njegovim riječima, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH je u stalnom dijalogu sa Sekretarijatom CEFTA-e u Briselu, ali i sa Srbijom koja je također pogođena ovim mjerama.

Podsjećanja radi, Vlada Kosova je usvojila odluku o uvođenju zaštitnih mjera za uvoz svih proizvoda proizvedenih u Srbiji te Bosni i Hercegovini.Zaštitne mjere podrazumijevaju porez od deset procenata na sve proizvode uvezene na Kosovo, a koji potiču iz Republike Srbije i Bosne i Hercegovine.

Na pitanje koji, po njegovom mišljenju, mogu biti razlozi za donošenje ovakve odluke, odgovorio je da su motivi prilično nerazumljivi „ako u pozadini nema i nekih drugih neekonomskih motiva“.

– Činjenica je da ovo nije prvi put da Kosovo iskače sa ovakvim ili sličnim mjerama i na neki način problematizuje svoju poziciju kao CEFTA strana, što će vjerovatno ozbiljno eskalirati u vremenu pred nama – navodi ministar Šarović.

Ističe da ove mjere kosovske vlade predstavljaju najgrublji udar na regionalni Sporazum o slobodnoj trgovini CEFTA. Dodaje da se one ni na koji način ne mogu opravdati niti su utemeljene na bilo kojoj odredbi Sporazuma i one u suštini znače vraćanje na stanje trgovine prije uspostavljanja regionalnog tržišta slobodne trgovine.

– Pored reakcije Evropske unije mi očekujemo preduzimanja konkretnih poteza. Vjerujemo da će Evropska komisija hitno reagovati, jer ove mjere kosovskih vlasti prijete da ugroze osnovne principe na kojima počiva CEFTA sporazum – zaključio je ministar Šarović.

Biznis.ba / FENA