Siemens snabdijeva londonski metro sa stotinu novih vozova

Njemački konglomerat Siemens proizvest će skoro stotinu novih vozova kako bi zamijenili decenijama stare vozove koji saobraćaju na Piccadilly liniji u londonskom metrou, saopćila je grupa u utorak.

– Londonski metro potpisao je ugovor sa Siemens Mobility o dizajniranju i proizvodnji 94 nova voza metroa vrijedan oko 1,5 milijardi funti – navodi firma u saopćenju.

Isporuka novih vozova za liniju metroa – koja datira iz 1906. i i čiji je trenutni vozni park sačinjen od vozila koja datiraju iz 1970-ih godina – planirana je za 2023.

Siemens je obećao “značajno poboljšati iskustvo putovanja” sa širim vratima, vagonima otvorenim punom dužinom voza i klimatizacijom.

Siemens je objavio u ovoj godini da će tvornica u Gooleu u sjeveroistočnoj Engleskoj, koja zapošljava 950 ljudi, proizvoditi nove vozove za londonski metro. Siemens će obezbijediti rezervne dijelove i održavanje vozova nakon njihove isporuke.

Siemens je potukao konkurente, među kojimna je francuski Alstom – s kojim je u procesu ujedinjenja – kao i kanadski Bombardier i japanski Hitachi.

Londonska mreža gradskog saobraćaja u jeku je masivnog procesa modernizacije, s novom “Elizabetanskom” linijom istok -zapad koja će biti otvorena naredne godine nakon deset godina građevinskih radova, prenosi AFP.

Biznis.ba / FENA