Spoljnotrgovinski promet djelimično usporen, ali ne i obustavljen

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Sarajevu sa predsjednikom Spoljnotrgovinske komore BiH Vjekoslavom Vukovićem o spoljnotrgovinskom prometu BiH u uslovima širenja korona virusa.

Na sastanku je istaknuto da je spoljnotrgovinski promet u novonastaloj situaciji djelimično usporen, ali da nije obustavljen.

Sagovornici su konstatovali da je, prema dosadašnjim evidencijama, došlo do smanjenja obima spoljnotrgovinskog prometa od tri posto za prva dva mjeseca 2020. godine u odnosu na isti period prošle godine. Naglašeno je da robna razmjena funkcioniše, s tim da postoji organičenje kod nekih zemalja CEFTA Sporazuma.

Ministar Košarac i predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Vuković razmijenili su mišljenje o analizi prometa vitalnih roba, s fokusom na proizvode prehrambene industrije, te medicinskih, farmaceutskih i sanitarnih sredstava.

Sagovornici su ocijenili uspješnim dosadašnje mjere, provedene u uslovima širenja korona virusa, te naglasili da je potrebno proširiti dodatne mjere u finansijskom sektoru, koji se tiče bankarskih proizvoda, uključujući i garancije.

Ministar Košarac najavio je da će u narednih nekoliko dana biti održan sastanak radne grupe za praćenje posljedica korona virusa na ukupnu privrednu aktivnost u BiH, a koja je formirana na zahtjev predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, u koordinaciji sa premijerima Republike Srpske i Federacije BiH.

Na današnjem sastanku navedeno je da će do sastanka pomenute radne grupe, Spoljnotrgovinska komora BiH pripremiti dodatnu informaciju, te da će ministar Košarac od Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Sekretarijata CEFTA-e zatražiti dodatne informacije u vezi sa spoljnotrgovinskim prometom BiH.

Ministar Košarac i predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Vuković usaglasili su da će u narednom periodu održavati zajedničke radne sastanke na sedmičnom nivou kako bi na efikasan način pokušali odgovoriti izazovima sa kojima se suočavaju privredni subjekti u BiH u uslovima širenja korona virusa.

(Vijesti.ba)