Suho meso i brendiranje u fokusu sajma ‘Jesen u Visokom’

Visočka pečenica bit će u fokusu ovogodišnjeg tradicionalnog sajma ”Jesen u Visokom” koji će biti održan u ponedjeljak, utorak i srijedu naredne sedmice.

Piše: Hazim Aljović

Suhomesnatim proizvodima koji su proizvedeni u Visokom na tradicionalna način bit će ustupljeno najviše štandova, što je jedna od mjera Općine Visoko i proizvođača na promociji proizvoda po kojem je Visoko poznato.

Sve to uvod je u brendiranje visočke pečenice, ideje koja je pokrenuta prije nekoliko godina, a koja je sada dobila temeljne uslove za realizaciju – osnovano je udruženje koje umrežuje proizvođače suhog mesa s područja općine.

– Udruženje je osnovano prije dva mjeseca i to je značajan korak u realizaciji ove ideje s obzirom na to da samo udruženje može biti inicijator brendiranja, nakon ovog slijede naredni koraci – kazala je Feni šefica Odsjeka za privredu Općine Visoko Suada Koljenović.

Kaže da će upravo članovi imati najveći broj stolova, ukupno deset, na sajmu ”Jesen u Visokom” gdje će predstavljati svoje proizvode i širiti ideju o važnosti brendiranja.

Predsjednik Udruženja mesoprerađivača ”VIPS” Visoko Edin Babić Feni je kazao da su se okupljeni u novoosnovanom udruženju za početak odlučili na brendiranje visočke zarebnice, s obzirom da je suho meso širok pojam.

– Ideja da naš proizvod zaštitimo oznakom geografskog porijekla traje dugo, ali sada je već izvjesno da ćemo je dobiti. Udruženje imamo, slijedi najopširiniji dio, a to je pravljenje koncepta, ali i to ćemo imati do kraja godine – istakao je Babić.

Nakon toga, dodaje, slijedi još nekoliko koraka čija bi realizacija trebala trajati kraće od prva dva.

– Na ovaj način ćemo stati u kraj plagiranju proizvoda po kojem je visočka čaršija godinama prepoznatljiva – naglasio je Babić.

Pojašnjava da je geografska oznaka oznaka koja identificira određenu robu kao robu porijeklom s teritorije određene zemlje, regiona ili lokaliteta i gdje se određeni kvalitet, reputacija ili druge karakteristike robe suštinski mogu pripisati njenom geografskom porijeklu.

Ovogodišnji sajam ”Jesen u Visokom” je 14. po redu i bit će održan u KSC ”Mladost”. Na sajmu će se predstaviti više od 80 izlagača iz cijele BiH.

 

Biznis.ba / FENA