Trgovina BiH i Velike Britanije zavisiti će od uslova njenog napuštanja EU

Odnos Bosne i Hercegovine i Velike Britanije, kada je u pitanju trgovina nakon Brexita, zavisit će od uslova pod kojima je Velika Britanija napustila Evropsku uniju, rečeno je Feni u Vanjskotrgovinskoj komori BiH.

Navedeno je da tek treba biti poznato da li će BiH zadržati ista pravila koja je imala prema Evropskoj uniji kada je u pitanju trgovina ili će se praviti bileteralni sporazumi između BiH i Velike Britanije kojima će biti definisana pravila trgovine.

Ipak, ukoliko dođe do promjena to će se odnositi na sve zemlje, ne samo na BiH, a kako će se “problem” trgovine sa Velikom Britanijom riješiti zavisit će od konačnog sporazuma EU i te zemlje.

Prema odredbama sporazuma koji je postigla s Evropskom unijom, Velika Britanija je, po okončanju propisanih procedura na obje strane, napustila EU u ponoć 31. januara 2020. po centralno-evropskom vremenu.

U prijelaznom periodu do 31. decembra 2020. evropsko zakonodavstvo će se nastaviti primjenjivati unutar Velike Britanije, kao i na Veliku Britaniju, uključujući međunarodne ugovore koje je zaključila Evropska unija do trenutka izlaska Velike Britanije.

Trgovinske odredbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Bosne i Hercegovine i EU unije će se nastaviti primjenjivati u trgovini između Bosne i Hercegovine i Velike Britanije do isteka prijelaznog perioda ili zaključivanja novog ugovora između BiH i Velike Britanije.

Od 2015. do 2019. BiH je u Veliku Britaniju izvezla robe u vrijednosti 383,14 miliona KM, a iz te zemlje je uvezla 972,92 miliona KM, uz pokrivenosti uvoza izvozom od 39,3 posto.

Međutim, prisutan je trend povećanja pokrivenosti uvoza izvozom koji u 2015. iznosio 32,5 posto, a u 2019. čak 119,9 posto.

U uvozu iz Velike Britanije prednjačili su polimeri etilena, lijekovi, zračne ili vakuumske pumpe, dijelovi i pribor motornih vozila, kafa, te toaletni i sličan papir i celulozna vata, a u tu zemlju BiH je najviše izvozila vodonik, plemenite plinove i ostale nemetale, sjedala, kutije, vreće i druge spremnike za pakovanje, izolovanu žicu, te montažne zgrade.

(FENA)