U Beču će do 2030. biti neophodno 9.000 njegovatelja

U Beču će do 2030. biti neophodno 9.000 njegovatelja.

Deficitarni kadar je s jedne strane posljedica starosne strukture uposlenika u tom sektoru, koji u narednom periodu odlaze u penziju, a s druge strane je rezultat konstantnog rasta broja stanovnika u austrijskoj prijestolnici.

Prema predviđanjima prirodni priliv apsolvenata 2021. godine neće moći zadovoljiti trenutne potrebe tržišta rada. Inicijativu za uvođenje profesije njegovatelja svih profila na listu traženih zanimanja pokrenuo je član vlade pokrajine Beč i gradskog senata, Peter Hacker, Resor za socijalna pitanja, zdravstvo, i sport.

Trenutno se na listi nalazi 45 deficitarnih zanimanja. Dodavanje njegovatelja na popis znači da se tržište otvara i za osoblje iz zemalja koje nisu članice EU.

Austrijskim zakonom o zapošljavanju stranaca regulisan je fleksibilniji migracijski sistem. Uz pomoć Crveno-bijelo-crvenog kartona stručni kadar iz trećih zemalja zajedno sa svojom porodicom može trajno useliti u Austriju, na temelju kvalifikacija i kriterija tržišta rada – saopćio je  Eurocomm – PR Sarajevo.

Biznis.ba / FENA