U Sarajevu otvoren Sajam ženskog poduzetništva

Poduzetnice iz Sarajeva i Istočnog Sarajeva, uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, okupile su se danas na Sajmu ženskog poduzetništva.

 

Šef Misije OSCE-a u BiH Bruce Berton je prilikom otvaranja sajma  kazao da učestvuje 30 poduzetnica koje su došle da predstave svoje proizvode i usluge, te da je to ujedno prilika da se one međusobno povežu, ali i sa preduzećima koja su već uhodana, te da razmjene svoja iskustva.

Sajam je danas otvoren do 16.00 sati u Poslovnom centru UNITIC u Sarajevu, a posjetitelji će imati priliku kupiti organske i domaće proizvode, kao i različite rukotvorine.

– Ovdje možete vidjeti raznovrsnu paletu proizvoda, do hrane, nakita, odjevnih predmeta, ručnih radova do umjetničkih djela. Isto tako ćemo imati priliku da čujemo mišljenja i ideje uspješnih poduzetnica o tome kako osnovati i razvijati  vlastito preduzeće. Poduzetnice ovdje nisu došle samo kako bi prodavale svoje proizvode, nego kako bi povećale ekonomske  prilike za učešće žena u životima svojih zajednica. Ovo je za Misiju OSCE u BiH veoma važan skup, pa ćemo zbog toga  nastaviti organizirati, zajedno sa našim uredom u Sarajevu, niz sličnih susreta i događaja – kazao je Berton.

Roksanda Mičić, predsjednica Udruženja Probudi se iz Istočnog Sarajeva, kazala je da  imaju oko 80 članova i da se bave različitim aktivnostima.

– Ovdje smo predstavljeni sa dvije sekcije, a to je “Kupuj domaće, jedi zdravo”, a druga je “Kreativni kutak”. Te dvije sekcije se bave poljoprivrednom prozvodnjom, preradom voća i povrća i izradom raznih rukotvorina. Od poljoprivrednih proizvoda jako je bitno da su proizvedeni na tradicionalni način, bez upotrebe pesticida i možemo se pohvaliti da imamo organsko voće i povrće – navela je Mičić.

Što se tiče rukotvorina, kako je dodala, bave se proizvodnjom raznih vrsta, također, na tradicionalni način, a to je pletenje, vezenje, heklanje, tkanje, a osim toga i nekim novim metodama kao što je decoupage, reciklaža određenih materijala, prerada i obrada drveta, a imaju i članice koje se bave umjetničkim slikanjem i proizvodnjom organskog sapuna.

Dženita Zirdum, predsjednica Regionalne asocijacije poduzetnica „Poslovna žena“ je kazala da je jedna od misija ove asocijacije da osnaže žene i da im pomognu da registruju svoja preduzeća.

– Glavni problem koji se javlja kod ženskog poduzetništva na ovom nivou jeste što one ne mogu da registruju svoje firme, što ne mogu da podignu kredit u banci zato što je sva imovina na nekome drugom. Ženama u ovoj fazi kada prave svoje proizvode, a nisu još plasirani na tržište, treba podrška. Upravo zbog toga smo im mi dali podršku – istakla je Zirdum.

Osim tog projekta, kako je dodala, rade još mnogo drugih i djeluju u lokalnoj zajednici, ali i regionalno jer smatraju da je potrebno povezati cijeli region.

– Žene mogu mnogo zajedno uraditi. Sve žene čekaju i drugi poslovi, ali one kad se prihvate posla u poduzetništvu one ne kukaju, nego se bave poslom i rješenjima  – navela je Zirdum.

Biznis.ba / FENA