U Travniku potpisani ugovori o dodjeli grant sredstava za 11 startup preduzeća

Potpisivanje Ugovora o dodjeli grant sredstava s 11 mladih poduzetnika upriličeno je danas u prostorijama Općine Travnik.

Njih je finansijski podržala EU u osnivanju startup preduzeća kroz projekt “TREIN – mreža poduzetništva i inovacija Travnik”, koji je dio “EU4Business programa – za konkurentnu i inovativnu domaću ekonomiju”.

Nakon dvomjesečne poduzetničke obuke, u kojoj je učestvovalo 39 biznisa prijavljenih na drugi javni poziv u okviru projekta “TREIN”, stručna komisija je odabrala najboljih 11 biznis planova, koji su u smislu ostvarivosti, održivosti, konkurentnosti na tržištu rada i potencijala za rast i otvaranje novih radnih mjesta dobili priliku za realizaciju poslovnih ideja.

Mladi poduzetnici će, osim finansijske podrške u iznosu po 10.865 KM, kroz biznis inkubator BeeZone dobiti i savjetodavnu, odnosno mentorsku podršku tokom prve godine djelovanja, kako bi se mogli nositi sa svim zahtjevima tržišta.

Lokalno partnerstvo za razvoj preduzetništva Travnik je jedno od pet partnerstava kreiranih u okviru projekta “EU4Business – za konkurentnu i inovativnu domaću ekonomiju” vrijednog 16,1 miliona eura, koji zajednički finansiraju Evropska unija s 15 miliona eura i Njemačka s 1,1 milion eura, a realizuju GIZ, UNDP i ILO, saopćeno je iz Centra za edukaciju mladih CEM Travnik.

 

Biznis.ba / FENA