Uručena pomoć za očuvanje radnih mjesta u 12 boračkih zadruga

Ministar za boračka pitanja u Vladi Kantona Sarajevo Omer Osmanović danas je potpisao ugovore sa ovlaštenim osobama 12 boračkih zadruga u KS, u okviru realizacije Programa mjera sufinansiranja održavanja postojeće zaposlenosti u boračkim zadrugama s područja tog kantona za 2021.

Nakon okončanja procedure javnog poziva, na listi zadruga koje su zadovoljavale uslove našle su se opće zadruge: “Zmajevac”, “Kamenica”, “Vrelo”, “М-estetik”, “Zelena panorama”, “Naprijed”, “Pucan”, “Pruga”, “Farma Nerdi”, poljoprivredna zadruga “Eko behar”, boračka proizvodno-uslužno-turistička zadruga “Urbanist,” i Zemljoradnička zadruga “Malešićanka”.

Osim poljoprivredne proizvodnje i proizvodnje zdrave hrane, te zadruge se bave i ugostiteljstvom i plasmanom domaćih proizvoda, pružanjem kozmetičkih usluga i usluga transporta, vanjskim uređenjem prostora, građevinarstvom, te proizvodnjom šina i turizmom.

Ukupno je zadrugama danas dodijeljeno 160.000 KM za ublaživanje posljedica pandemije koronavirusa i očuvanje radnih mjesta za 59 trenutno zaposlenih u tim zadrugama. Ta sredstva će biti dostatna za isplatu minimalne plaće zaposlenim u narednih šest mjeseci.

Osmanović je zahvalio svima na učešću u programu, te najavio naredne korake s ciljem očuvanja radnih mjesta i pružanja podrške Ministarstva u novom zapošljavanju i širenju poslova zadruga.

– Pozivam vas da u naredne tri sedmice napravite male, sažete projekte u kojima ćete iskazati svoje potrebe i mogućnosti za proširivanjem djelatnost, šta vam je za to potrebno, od novih radnika do dodatne opreme. Zajednički nam je cilj stvarati nove vrijednosti, upošljavati i druge članove boračke populacije, a ovo Ministarstvo će uz podršku i pomoć zainteresiranih agencija naći načine da vam u tome pomogne – poručio je Osmanović, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(Biznis.ba)