Vidović: Uskoro rebalans budžeta RS-a

Vlada Republike Srpske (RS) uskoro će usvojiti rebalans budžeta, najavila je ministrica finansija Republike Srpske Zora Vidović, tokom razgovora danas u Banjoj Luci sa novoimenovanim rezidentnim predstavnikom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Bosni i Hercegovini Andrewom Jewellom.

Rebalans budžeta bi u oktobru trebao biti upućen na razmatranje u Narodnu skupštinu RS, a zatim će uslijediti pripreme za usvajanje ključnih dokumenata u oblasti finansija za predstojeći period, saopćeno je iz Ministarstva finansija RS-a.

Vidović je rekla da je RS uvijek bila otvorena za unapređenja u oblasti finansija i da je do sada u MMF-u nailazila na partnera za tehničku podršku te dodala da očekuje da će nakon formiranja vlasti na nivou BiH biti usaglašeni dalji pravci djelovanja na obostrano zadovoljstvo.

Istakla je da RS ima stabilan budžet i da su pokazatelji za prvih osam mjeseci zadovoljavajući.

– Vladine mjere i politike, s posebnim akcentom na suzbijanje sive ekonomije, dale su doprinos povoljnoj finansijskoj situaciji, zbog koje smo u ovoj godini dva puta podizali visinu penzije, ali i zabilježili povećanje prosječne plaće – navela je entitetska ministarica finansija.

Biznis.ba / FENA