Beč: Najbrži ekonomski oporavak poslije pandemije

Gradovi širom svijeta su na različiti način pogođeni krizom izazvanom pandemijom koronavirusa. Došlo je do naglog pada ekonomskih i socijalnih aktivnosti, od kojeg se tržišta još uvijek oporavljaju. Prema analizi najveće savjetodavne kompanije za promet nekretnina na svijetu CBRE, ekonomski oporavak u Beču bi trebao uslijediti brže nego u ostalim gradovima.

Kako bi što bolje mogli analizirati tržišta, istraživači vodećeg stručnjaka za promet nekretnina CBRE kreirali su indeks oporavka gradova. Indeks obuhvata 12 ključnih parametara iz područja ekonomije, mobilnosti, turizma, otvaranja ureda, kao i oporavak maloprodaje i industrije zabave, svaki sa ocjenom od 1 do 5, a cilj im je što bolje prikazati oporavak u odnosu na nivo iz 2019. godine.

Prema indeksu oporavka CBRE Beč je dobio ukupnu ocjenu 4, što ga pozicionira u vrh ljestvice, a slijede ga Šangaj sa ocjenom 3,8 i Pariz sa 3,75.

– U pogledu ekonomskih aktivnisti Beč u svijetu predvodi ocjenom 5, dok su maloprodaja, mobilnost i radna mjesta ocijenjeni sa 4 do 4,5. Što se tiče turizma, Beč se nalazi u globalnom prosjeku sa ocjenom 2 – izjavio je Andreas Ridder, generalni direktor CBRE Austrija i CEE.

– Pretpostavljamo da će se Beč u odnosu na druge gradove brže oporaviti, što je uglavnom posljedica stabilne ekonomske situacije koja u ovom gradu vlada već decenijama – dodao je Ridder.

Stručnjaci smatraju da će se od svih privrednih grana turizam najsporije oporavljati. Samo je London u tom pogledu dobio ocjenu 3 dok su svi ostali gradovi mnogo niže pozicionirani. U Torontu, San Franciscu i New Delhiu su izgledi za oporavak od krize izazvane koronavirusom najlošiji, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo, Mreža za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.

Biznis.ba / FENA