Beč pomaže privatnim firmama da rade od kuće

Privredna agencija Grada Beča finansirat će hardware, software, instalacije i internet pakete

Grad Beč je, pored opštih epitemioloških mjera, donio i dodatne mjere za svoje stanovnike s ciljem suzbijanja širenja korona virusa. Tako je redovan rad s građanima u opštinskim službama prebačen na komunikaciju putem emaila, interneta i telefona preko “Virtualne uprave” Grada Beča. Ako se radi o hitnim slučajevima, poput izgubljenih dokumenata, kartica i ključeva, onda se s nadležnim službama prethodno telefonski ugovaraju termini.

Sve komunalne usluge, kao odvoz otpada, snabdijevanje vodom, plinom i strujom, medicinske i socijalne ustanova, te interventne snage, nastavljaju redovan rad.

U Beču su još uvijek otvoreni vrtići i ostale obrazovne ustanove za roditelje koji nemaju mogućnost zbrinjavanja djece, a što je najčešće slučaj kod medicinskog osoblja.

Grad je sa svojim partnerima iz socijalnih, privrednih i kulturnih institucija donio još nekoliko neadministrativnih mjera. Tako je sa lokalnim krojačnicama dogovoreno šivanje zaštitnih oprema prema medicinskih uputstvima, što je dogovor na obostranu korist, i za zdravstvo i male firme.

Grad je s taksi prevoznicima dogovorio da svi građani iznad 65 godina starosti, a u Beču živi preko 300.000 osoba iz ove grupe, dobiju bonove u vrijednosti od 50 eura za prevoz na hitne termine.

Privredna agencija Grada Beča odriješila je budžet u iznosu od dva miliona eura kako bi malim i srednjim preduzećima pomogla u prebacivanju na model rada od kuće. Agencija će pretežno finansirati hardware, software, instalacije i internet pakete u maksimalnom iznosu od 10.000 eura po firmi.

Biznis.ba