Bosch razmatra prodaju dijela poslovanja

Njemački dobavljač dijelova za automobilsku industriju Bosch angažirao je investicijsku banku Macquarie da istraži opcije za prodaju dijela poslovanja sa strojevima za pakiranje, u sklopu reorganizacije portfelja radi unaprjeđenja tehnologije električnih i samovozećih automobila.

Kako su nadalje izjavili dobro upućeni izvori, taj bi segment Boschova poslovanja u potencijalnoj prodaji mogao postići vrijednost između 500 i 700 milijuna eura.

U Boschu nisu bili dostupni za komentar takvih navoda, dok su ih u investicijskoj banci odbili komentirati.

Automobilska industrija i njezini dobavljači pod pritiskom su da ubrzaju ulaganja u tehnologiju električnih i samovozećih, a nakon uvođenja strožih propisa kojima je cilj ograničiti emisije iz dizelskih automobila.

Taj segment Boschova poslovanja bavi se proizvodnjom strojeva za pakiranje za potrebe farmaceutske i industrije hrane, a zapošljava 6.100 ljudi. Prošle godine ostvario je prihode od 1,3 milijardi eura, podsjeća Reuters.

Postupak prodaje, po riječima dobro upućenih izvora, vjerojatno neće započeti ove godine budući da taj segment, kojemu je konkurent talijanska kompanija IMA, tek treba biti izdvojen.

Iz Boscha su prošli mjesec objavili da će tražiti kupca za taj segment poslovanja, koji boreći se sa žestokom konkurencijom ima dvije teške godine iza sebe. Tada su dodali kako očekuju veliku potražnju za tim segmentom.

Bosch je 2012. godine prodao svoje poslovanje s kočnicama tvrtki KPS Capitalu, a lani je prodao poslovanje sa starterima automobila i generatorima tvrtki Zhengzhou Coal Mining Machinery, podsjeća Reuters.

Biznis.ba / Hina