Dolar pao, euro i funta ojačali

Na svjetskim valutnim tržištima vrijednost dolara prema tabeli valuta prošle nedjelje osetno je pala zbog usporavanja rasta američke ekonomije.

Istovremeno, vrijednost funte snažno je porasla nakon što je britanski parlament podržao predlog o odlaganju Brexita.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je prošle nedjelje 0,8 odsto, na 96,58 bodova, što je njegov najveći nedjeljni gubitak od početka decembra, prenosi Poslovni dnevnik.

Pritom je dolar prema evropskoj valuti skliznuo 0,75 odsto, pa je cijena evra dostigla 1,1325 dolara.

Američka valuta je, međutim, ojačala u odnosu na japansku, 0,3 posto, na 111,45 jena.

Dolar se našao pod pritiskom nakon niza podataka koji ukazuju na usporavanje rasta američke privrede u prvom tromjesečju, kao i slabljenje inflacijskih pritisaka.

Zbog toga mnogi analitičari smatraju da američka centralna banka ove godine neće povećavati kamatne stope, nakon što ih je lani podigla u četiri navrata za po 0,25 bodova.

Uskoro će Federalne rezerve održati redovnu sednicu, a analitičari očekuju da će čelnici centralne banke ponovno poručiti da će biti strpljivi po pitanju kamata.

Kako su porasla očekivanja da Britanija neće izaći 29. marta iz EU bez sporazuma, funta je ojačala oko dva odsto, što je najveći nedeljni skok od kraja januara.

U jednom trenutku vrednost funte je bila 1,3380 dolara, što je najveći nivo u prethodnih devet mjeseci.

Ovu nedjelju funta je završila na 1,3280 dolara.

Biznis.ba