Još jedan šok u auto-industriji: Katanac na najstariju fabriku

Kompanija Ford Motor saopštila je da će zatvoriti svoju najstariju fabriku u Brazilu.

Kompanija će izaći iz biznisa s teškim komercijalnim kamionima u Južnoj Americi, u okviru restrukturiranja s kojim nastoji da zaustavi “proizvodnju” gubitaka širom svijeta.

Ovaj potez američkog proizvođača vozila znači za više od 2.700 zaposlenih gubitak radnih mjesta, navodi agencija Rojters.

“Ford” je ranije objavio da će globalna reorganizacija, koja će uticati na hiljade radnih mjesta i moguće zatvaranje fabrika u Evropi, koštati kompaniju 11 milijardi dolara.

Fabrika predviđena za zatvaranje u Brazilu nalazi se u Sao Bernardo do Kampu, industrijskom predgrađu Sao Paula, i radi od 1967. godine. Prvo je proizvodila brojne modele automobila prije nego što se preorijentisala pretežno na kamione 2001. godine. Pravi kamione marke F-4000 i F-350, kao i “Fiesta” male automobile, koji se slabo prodaju.

Gašenje radnih mjesta u brazilskom industrijskom centru predstavlja psihološki udarac za novu vladu krajnje desnice predsjednika Žaira Bolsonara, koja se bori sa stopom nezaposlenosti od preko 11 odsto, dodaje britanska agencija.

Akcije “Forda” su zaključene na berzi u Njujorku s dobitkom od 3,4 posto, na 8,83 dolara.

Iz sindikata u Sao Bernardu nisu odmah reagovali na Rojtersov zahtjev za komentarom.

Međutim, gradonačelnik Sao Bernarda, Orlando Morando, žestoko je negodovao, navodeći da “Ford” nije prethodno dao nikakvo upozorenje i da nije razgovarao o zatvaranju fabrike sa radnicima.

“Direktno će biti pogođeno 2.800 porodica i indirektno još 2.000 porodica, koje su zaslužile priliku da reaguju. Ovo je kukavički čin“, navodi se u saopštenju Morandove kancelarije.

Portparol “Forda” odbio je da precizira broj radnih mjesta koja će biti ugašena, ali je priznao da će to imati “značajan uticaj”, dodajući da će proizvođač automobila raditi sa sindikatima i drugim pogođenim stranama na “koracima koji slijede”.

Prodaja “Fordovih” automobila i lakih kamiona u Brazilu porasla je za 10 odsto između 2017. i 2018. godine, zaostajući za rastom od 15 procenata koji u periodu poslije recesije bilježi auto-industrija u cjelini.

Biznis.ba