Njemačka agencija zaustavila certifikaciju za gasovod Sjeverni tok 2

Kompanija podružnica koja bi trebala upravljati njemačkim dijelom gasovoda Sjeverni tok 2 ne ispunjava uslove da bude “nezavisni operater prijenosa”, rekao je njemački regulator u utorak.

Kompanija može dobiti certifikat samo ,,ako je taj operater organiziran u pravnoj formi prema njemačkom zakonu”, saopćila je njemačka Federalna mrežna agencija, javlja DW.

Certifikacija će ostati pod suspenzijom ,,sve dok glavna imovina i ljudski resursi ne budu prebačeni na podružnicu”, dodali su zvaničnici.

Suspenzija je došla u trenutku kada švicarska kompanija Nord Stream 2 AG radi na osnivanju podružnice koja će poslovati prema njemačkom zakonu samo za njemački dio gasovoda.

Kompanija Sjeverni tok 2 navela je da je dobila obavještenje regulatora, ali su dodali da nisu u poziciji da komentiraju detalje postupka, njegovo moguće trajanje i uticaj na vrijeme početka rada gasovoda.

Gasovod Sjeverni tok 2 treba da transportira gas iz Rusije u Nemačku i druge zemlje. U vlasništvu je Gazproma, gasnog giganta pod ruskom kontrolom sa ulaganjem iz nekoliko evropskih kompanija.

 

(FENA)