Novalić i Džindić u Varešu: Podrška infrastrukturnim projektima

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić posjetili su danas općinu Vareš gdje su s načelnicima Vareša Zdravkom Maroševićem i Olova Đemalom Memagićem razgovarali o infrastrukturnim projektima.

Premijer Novalić je kazao da Vlada FBiH u posljednje vrijeme znatno više surađuje s općinama, jer su shvatili da one daleko racionalnije koriste sredstva.

– Održavanjem niza sastanaka želimo uvidjeti šta je to što malim zajednicama treba – kazao je Novalić.

Istakao je da su razgovarali o proizvodnji plemenitih metala, turističkim destinacijama kao što je Bobovac, kao i povećanju komunikacije između općina, kao što su Vareš i Olovo.

– Tuzlanski kanton i Vlada FBiH već rade na idejnom projektu izgradnje pruge. Banovići su udaljeni svega 42 km od Vareša – kazao je federalni premijer.

Također su govorili i o izgradnji puta Vareš – Oćevija, gdje bi Federacija BiH imala ulogu moderatora.

– Potrudit ćemo se da zajedničkim snagama to riješimo – zaključio je Novalić.

Ministar Džindić kazao je da i u Varešu i u Olovu postoje privatni rudnici koji su spremni za eksploataciju nakon što je resorno ministarstvo izdalo sve neophodne dozvole.

– Ovo je primjer na koji način možemo pomoći rudnicima – kazao je.

Na sastanku je, kako je naveo, konstatovana spremnost da se pomogne lokalnoj zajednici kroz gradnju infrastrukturnih projekata, kao i zapošljavanju.

Pojasnio je da su oba rudnika u vlasništvu stranog partnera te da posluju po zadnjim svjetskim standardima.

– To su rudnici plemenitih metala i sve rude idu na svjetsku berzu, čime je zagarantovan prihod – dodao je.

Oživljavanje željeznica je, dodao je, sljedeći uslov za ekonomski isplativu eksploataciju ruda. Infrastruktura se mora rješavati – naglasio je Džindić.

Načelnik Vareša Zdravko Marošević istakao je da malim općinama treba pomoć viših nivoa vlasti i investitora kako bi našli prosperitet i opstojnost na tim prostorima.

Napominje da općina Vareš nije cestovno dobro povezana s Olovom, te da na tom putu nisu iskorišteni turistički potencijali.

Načelnik Olova Đemal Memagić kazao je da prije svega, trebaju koristiti prirodne resurse, za što je potrebna dobra infrastruktura.

– Suradnja Olova i Vareša je vrlo interesantna, zajedno možemo mnogo toga – smatra on.

Načelnici su zahvalili delegaciji Vlade FBiH na posjeti i podršci.

Biznis.ba / FENA