Renault zaključio 2018. s osjetno manjom dobiti

Francuski automobilski div Renault izvijestio je u četvrtak o osjetno nižoj neto dobiti u prošloj godini, čiji je završetak obiilježen šokantnim uhićenjem bivšeg direktora Carlosa Ghosna.

Neto dobit je u 2018. potonula 35 posto, na 3,45 milijardi eura, zbog smanjenog doprinosa japanskog partnera Nissana i promjena valutnih tečajeva u pojedinim gospodarstvima u nastajanju.

“Glavni je razlog pada manji doprinos Nissana, za 1,282 milijarde eura, budući da je rezultat u 2017. podupro jednokratni prihod od 1,021 milijardu eura”, navode u Renaultu.

Nissan je u utorak snizio prognozu godišnjih rezultata, nakon 45-postotnog pada neto dobiti u devetomjesečnom razdoblju zaključno s prosincem 2018.

Renaultovi su prihodi u 2018. smanjeni 2,3 posto, na 57,4 milijarde eura, uglavnom zbog nepovoljnih valutnih tečajeva u Argentini, Brazilu, Rusiji i Turskoj.

Tvrtka je u prošlom mjesecu izvijestila da je prošle godine prodala ukupno 3,9 milijuna vozila, najviše otkada su počeli poslovati.

“U 2018. godini grupa Renault ponovo je ostvarila snažne rezultate unatoč pogoršanju poslovnog okruženja”, izjavio je Thierry Bollore, Ghosnov nasljednik na položaju izvršnog direktora.

“Komercijalni i financijski rezultati pokazuju otpornost grupe i njezinu brzu prilagodbu na izazovnije okruženje”, dodao je Bollore.

U grupi očekuju da će globalno i europsko tržište u 2019. godini biti stabilno u usporedbi s prošlom godinom. Dodaju i da Renault cilja na veće prihode i na operativnu maržu od oko 6,0 posto. U 2018. iznosila je 6,3 posto.

Reanultovo poslovno izvješće za 2018. vremenski se podudarilo s nastojanjima Renaulta, Nissana i Mitsubishi Motorsa da okrenu novi list nakon Ghosnovog uhićenja u studenom prošle godine u Tokiju.

Bivši čelnik Nissana i Renaulta optužen je za prikrivanje više milijuna dolara bonusa i naknada. U siječnju ove godine podnio je ostavku na mjesto izvršnog direktora Renaulta, nakon što je smijenjen s pozicija u Nissanu i Mitsubishiju.

Trenutno je u istražnom pritvoru u Japanu, uz male šanse da izađe na slobodu prije suđenja koje bi moglo trajati mjesecima.

Biznis.ba / Hina