Saschs: BiH ima veliki potencijal, četiri su glavna izazova

Jedan od vodećih svjetskih ekonomista, profesor Univerziteta Columbia Jeffrey Saschs u obraćanju putem video linka učesnicima Ekonomskog foruma BiH u Sarajevu istakao je da je nezaposlenost najveća tamo gdje ima najmanje inovacija i obratno.

 

Govoreći o održivom razvoju BiH, kazao je da privreda treba biti prosperitetna, održiva u smislu očuvanja okoliša i pravična.

– Obrazovanje je važno, kao i zdravstvo i čista energija, održivo upotrebljavanje zemljišta, pametni gradovi i napredak zasnovan na digitalnoj tehnologiji. Četiri glavna izazova za zapadni Balkan su razvoj većih vještina i inovacija za privredu, održivost zaštite okoliša, upravljanje društvenom raznolikosti i četvrti bitan izazov za sve je članstvo u EU – naveo je Saschs.

Govoreći o nezaposlenosti u Evropi kazao je kako je ona najveća tamo gdje ima najmanje inovacija, i obrnuto, te istakao kako se tome treba i BiH okrenuti jer bi to otvorilo radna mjesta.

– BiH ima veliki potencijal da iskoristi obnovljive izvore energije – istakao je Saschs.

Naveo je i važnost ulaganja u obrazovanje, te nadu da BiH postane centar u univerzitetskoj mreži na zapadnom Balkanu.

Na ovoj sesiji posvećenoj konkurentnosti BiH u zemlji i regiji moderator je bio profesor na Ekonomskom fakultetu Sarajevo Zlatko Lagumdžija, koji je pored Izvještaja o konkurentnosti predstavio još nekoliko izvještaja koji sadrže indikatore ekonomije.

Ove godine, kako je kazao, izvještaj o konkurentnosti Svjetskog ekonomskog foruma je modificiran i fokus je na inovativnosti, sofisticiranosti, fleksibilnosti, obrazovanju, radnoj snazi. BiH je po tim parametrima ove godine neznatno nazadovala sa 90. na 91. mjesto.

Kada je riječ o nekim parametrima na globalnom nivou i u tom smislu nešto povoljnijoj poziciji BiH, Lagumdžija je kazao da naš uspjeh leži u činjenici da je svijet u krizi.

Biznis.ba / FENA