U oktobru padale svijetske cijene hrane, izuzetak žitarice

Referentna vrijednost svjetskih cijena prehrambenih proizvoda bila je uglavnom stabilna u oktobru, uz rast cijena žitarica i pad cijena drugih osnovnih namirnica, objavila je u petak Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO).

FAO indeks cijena hrane, koji prati mjesečne promjene međunarodnih cijena korpe prehrambenih proizvoda kojima se obično trguje, u prosjeku je iznosio 135,9 poena tokom oktobra, zanemarljivo ispod nivoa u septembru.

Sa najnovijim ažuriranjem, indeks je pao 14,9 posto u odnosu na najviši nivo zabilježen u martu 2022., dok je ostao 2 posto iznad nivoa iz oktobra 2021.

FAO indeks cijena žitarica porastao je 3 posto tokom mjeseca. Svjetske cijene pšenice porasle su za 3,2 posto, uglavnom zbog neizvjesnosti vezanih za Crnomorsku inicijativu za žito i naniže revidirane zaliha u SAD-u.

FAO indeks cijena biljnog ulja pao je u oktobru za 1,6 posto i bio je skoro 20 posto ispod nivoa iz prethodne godine.

FAO indeks cijena mliječnih proizvoda pao je za 1,7 posto, dok je indeks cijena mesa pao 1,4 posto u oktobru u poređenju sa septembrom.

Međunarodne cijene ovčijeg, svinjskog, goveđeg i pilećeg mesa pale su uglavnom zbog smanjene globalne potražnje za uvozom i povećanja izvoznih ponuda.

FAO indeks cijena šećera opao je za 0,6 posto, podržan poboljšanim izgledima za proizvodnju u Indiji.

(Biznis.ba)