Veliki pad prodaje automobila u Njemačkoj tokom prošle godine

Broj novoregistrovanih vozila u 2020. godini u Njemačkoj smanjio se za petinu, izjavila je predsjednica Udruženja automobilske industrije (VDA) ove zemlje Hildegard Muller.

Kako su saopćili iz ovog udruženja, krajem prošle godine zabilježeni su nešto pozitvniji trendovi. Naime, u decembru je registrovano 311.400 novih vozila, što je za 10 posto više u odnosu na isti period 2019. Kao jedan od razloga je istaknut i istek smanjenja PDV-a.

Tokom prošle godine prodato je 2,9 miliona automobila, što je manje za 19 posto u odnosu na godinu ranije. Muller je upozorila da to nema samo ekonomske posljedice.

“Broj registracija se smanjio skoro za petinu. Pad prodaje nije samo težak za automobilsku industriju, već to doprinosi povećanju emisije ugljika. Onemogućavanje obnove voznog parka znači starija vozila na ulicama. Očekujemo da će se tržište putničkih vozila obnoviti ove godine. Ipak, ne očekujemo da će trendovi biti u potpunosti onakvi kao što su bili prije pandemije koronavirusa”, istakla je Muller.

U decembru je broj domaćih narudžbi bio manji za 16 posto, a od januara do decembra smanjenje je iznosilo 17 posto. Poslovanje prema inostranstvu je bilo nešto bolje, pa je smanjenje narudžbi prošle godine bilo 11 posto.

Smanjila se i proizvodnja – manja je za 25 posto ili 3,5 miliona automobila. Pretpostavlja se da je to najmanji broj proizvedenih automobila u 45 godina. Tu nije kraj lošim statistikama. Izvoz vozila u odnosu na 2019. je bio manji za 24 posto ili 2,6 miliona, saopćili su iz Udruženja automobilske industrije Njemačke (VDA).

Biznis.ba