Za turiste i avanturiste: “B&H Adventure”, tematska turistička agencija u BiH 

Mladi Sarajlija Kenan Čaušević osnivač je tematske turističke agencije u Bosni i Hercegovini – „B&H Adventure“. Nakon završenog IT smjera na Američkom univerzitetu, Kenan je radio za nekoliko turističkih agencija i platformi, kada je dobio ideju o osnivanju tematske turističke agencije.

„Pored toga što imam iskustva u radu sa turistima i u samoj organizaciji tura te istraživanju tržišta, avanturista sam i veliki zaljubljenik u prirodu Bosne i Hercegovine. Godinama sam se bavio brdskim biciklizmom i tako sam i osmislio jednu od tura koje će ‘B&H Adventure’ nuditi turistima širom svijeta. Pored toga, Bosna i Hercegovina se dosta veže za temu rata, dok je za mene BiH mnogo više od toga – i dobra hrana, i predivna priroda, i talentovani sportisti, i dobri domaćini, i sve to čini Bosnu i Hercegovinu savršenom zamljom za pokretanje ovakvog biznisa“, kaže Čaušević.

Pokrenuti turističku agenciju ovog tipa bio je „mač sa dvije oštrice“, iskren je Kenan:

„S jedne strane, prvi smo koji grade ovaj brend i koji ostvaruju suradnje sa ključnim partnerima, dok s druge strane strani turisti još ne razmišljaju o Bosni i Hercegovini kao o avanturističkoj lokaciji, pored mnogih drugih, provjerenih i atraktivnijih. Zbog toga je najveći izazov za nas upravo uvjeriti turiste da posjete BiH, te je svakako marketing ključna investicija našeg biznisa.“

Kenan je među mladim bh. poduzetnicima koji su dobili podršku Ministarstva privrede Kantona Sarajevo i Privredne komore Kantona Sarajevo za start-up projekat. Privredna komora Kantona Sarajevo mu je ustupila i poslovni prostor u svom poslovnom inkubatoru  na korištenje, tako da je njegova firma pod nazivom HORION d.o.o. trenutno na adresi La Benevolencija broj 8.

„Beskrajno sam zahvalan Ministarstvu privrede i Komori što su mi pružili priliku da prezentujem svoju ideju te učim od najvećih stručnjaka. Iskustvo i znanje koje sam dobio pri edukaciji, kao i finansijska sredstva omogućili su mi otvaranje firme, a to je ujedno i ostvarenje mog sna.  Uposlenici Privredne komore Kantona Sarajevo su zaista pokazali da vjeruju u mlade i da su spremni nesebično pružiti ogromnu podršku kako bi nam pomogli pri realizaciji naših projekata“, naglašava naš sagovornik.

Čaušević je već izgradio mrežu partnera sa kojima planira surađivati u realizaciji tura. Plan mu je uskoro zaposliti i profesionalnog fotografa – snimatelja koji će pratiti svaku turu te snimati i sa dronom, tako da će svaki korisnik usluga ove agencije imati profesionalno uređen snimak i fotografije sa svog putovanja.

„Imam mnogo planova za razvoj posla, više od deset tura koje bih mogao realizovati i nuditi korisnicima, kao i teambuilding partnerstva“, kaže vlasnik i osnivač bh. tematske turističke agencije.

U vremenu kada se mnogi, nažalost, odlučuju za odlazak iz BiH jer ovdje ne vide perspektivu za sebe, ovaj mladi poslovni čovjek vjeruje da ukoliko imate dobru ideju, rizik upuštanja u biznis avanturu se ipak isplati.

„Mislim da su mladi u BiH nezainteresirani i da je to najveći problem. Oni ne žele da sami sebi stvaraju prilike, već čekaju skrštenih ruku da dobiju priliku. Ja vjerujem da se u BiH može biti uspješan, i da je naša država zaista puna potencijala, pogotovo kad je riječ o turizmu. Tako da je moja poruka mladima da iskoriste svoju kreativnost i prijave se na projekte Start up, jer je to zaista jedinstvena prilika“, zaključuje Kenan Čaušević.

 

Biznis.ba