Chakrabarti: Regionalno povezivanje ključno za ubrzanje ekonomskog razvoja

Regionalno povezivanje ekonomija zemalja zapadnog Balkana ključno je za ubrzanje ekonomskog rasta i razvoja – kazao je danas predsjednik Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Suma Chakrabarti govoreći u okviru panela o investicijama.

Trećeg dana Godišnjeg sastanka Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), koji se od 7. do 9. maja održava u Sarajevu, omogućeno je predstavljanje Bosne i Hercegovine i mogućnosti za ulaganje.

Chakrabarti je napomenuo da EBRD svoje godišnje sastanke želi uvijek održati u zemljama u kojima su napravili razliku djelovanjem, a to je ujedno sjajna prilika da se pokaže potencijal Bosne i Hercegovine, kao i njene uloge u daljnjoj integraciji regiona.

Upravo u okviru ovog panela investitori će moći čuti o iskustvima privrednika u BiH, a Chakrabarti je ponovio da je EBRD od 1996. godine investirao 2,3 milijarde eura te je izrazio očekivanje da će ova godina biti rekordna s investicijama od 400 miliona eura što je dvostruko više nego prošle godine.

– Sve to pokazuje koliko se BiH mijenja i otvara novim investicijama. Poboljšanje povezanosti unutar zemalja zapadnog Balkana i tih zemalja sa Evropskom unijom je u srži naših investicija. Investiramo u infrastrukturi za povezivanje gradova unutar BiH, ali i s drugim tržištima – dodao je.

Napomenuo je da se EBRD obavezao uložiti 550 miliona eura u izgradnju infrastrukture jer je od izuzetne važnosti osigurati transportnu povezanost u reginu.

Također, pomaže se i u reformama koji podrazumijevaju ekonomsku integriranost, povećavaju trgovinu, otvaraju mogućnosti za investitore, podržali su i uspostavljanje regionalnog investicijskog foruma što je mjesto gdje se investitori mogu obratiti da bi investirali na zapadnom Balkanu.

– Unapređenje poslovnih veza i regionalne trgovine predstavlja ključni način za osiguranje prosperitetne budućnost regije – podvukao je Chakrabarti.

Posebno je izdvojio program pomoći EBRD-a bh. privredi da usvoji ekološke standarde, a tri grada (Zenica, Sarajevo i Banja Luka) su o ovom takozvanom programu ozelenjavanja privrede kojim se radi na smanjenju emisija ugljendioksida i poboljšava se javni prijevoz.

Kako je zaključio BiH ima veliki potencijal za domaće i strane investitore, svi sarađuju s investitorima da bi pomogli poslovnim subjektima da se razvijaju te je ocijenio da BiH ide naprijed ka članstvu u Evropskoj uniji zbog mladih te je potrebno učiniti sve da se osigura dolazak investicija.

BiH je zemlja domaćin jednog od najznačajnijih događaja u posljednjih dvadesetak godina – Godišnjeg sastanka Odbora guvernera EBRD-a, kao i drugih paralelnih aktivnosti poput investicijske konferencije i biznis foruma, kojima prisustvuje više od 3.000 učesnika.

Biznis.ba / FENA