Drvoprerađivački sektor u RS dobija strateška preduzeća: Prerađivači ipak rezervisani

Vlada Republike Srpske definisala je na posljednjoj sjednici kriterijume na osnovu kojih će se određivati strateška preduzeća u drvopreradi, a s kojima će biti potpisani petogodišnji ugovori sa garantovanim količinama sirovine.

Iako je ova vijest obradovala drvoprerađivače, oni su prilično rezervisani kada je implementacija u pitanju, s obzirom na to da su, kako poručuju, slična rješenja postojala i ranije, a ostala su samo mrtvo slovo na papiru.

Inače, status strateškog preduzeća prema tim kriterijumima će moći da dobiju preduzeća koja zapošljavaju minimalno 50 radnika, imaju godišnji prihod veći od dva miliona maraka i najmanje trećinu proizvodnje finalnih ili polufinalnih proizvoda.

“Željeli smo da identifikujemo koja su to važnija, značajnija preduzeća u drvoprerađivačkom sektoru i da im obezbijedimo višegodišnje ugovore i zagarantovane minimalne količine sirovine koje će sigurno dobiti”, kaže Goran Zubić, pomoćnik za šumarstvo i lovstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Dodaje kako je u prethodnom periodu vođena široka rasprava o ovoj problematici, a da je zajedno s privrednicima određeno koji je to donji prag koji treba da se pređe kako bi neko preduzeće dobilo status strateškog, a samim tim i beneficije veće od ostalih.

Da podsjetimo, cijela priča je pokrenuta na inicijativu Milorada Dodika, tadašnjeg predsjednika RS, koji je ljetos održao sastanak sa drvoprerađivačima, direktorima šumskih gazdinstava, Upravom “Šuma RS” i predstavnicima resornog ministarstva.

Lazo Šinik, sekretar Udruženja šumarstva i prerade drveta u Privrednoj komori RS, kaže kako je cilj da drvoprerađivači imaju sigurnost na tržištu i da dugoročno mogu da planiraju i ugovaraju poslove.

Veljko Beuk, direktor preduzeća “Nova Dipo” iz Gradiške, koje sarađuje s IKEA i ima blizu 400 radnika, podsjeća kako se s nečim sličnim pokušalo i 2012. godine, ali da je sve ubrzo propalo, jer nije postojao dobar sistem kontrole.

Zato, smatra on, Ministarstvo mora kontrolisati mjesečnu dinamiku isporuke prema ugovorima i blagovremeno reagovati, kao i kontrolisati rad javnog preduzeća koje je pod njihovom ingerencijom.

U cilju konačnog rješenja problema sa sirovinom, predlaže da se prepiše zakonska regulativa iz Hrvatske.

“Tamo su prerađivači svrstani u osam grupa. U prvoj su oni koji posjeduju samo pilanu i vrše prorez, a u sedmoj i osmoj finalni proizvođači namještaja. Proizvođači u osmoj grupi dobijaju potrebne količine trupaca i na tu količinu im država daje 25 odsto subvencija i možete samo zamisliti kakva je to komocija u privređivanju”, kazao nam je Beuk.

Da ključ svega leži u kontroli, smatra i Novo Škrebić, direktor Hemijske industrije “Destilacija” Teslić.

Kada su ugovaranje i isporuka u pitanju, on kaže kako ima negativna iskustva još iz perioda kada je na čelu Vlade RS bio Aleksandar Džombić.

“Tada nam je Vlada garantovala 100.000 kubnih metara sirovine kako bismo podigli kapacitete na nivo predratnih. Od momenta kada smo dostigli taj nivo, konstantno imamo problem sa sirovinom koja se ne isporučuje u dogovorenom obimu. Bez discipline ništa se neće promijeniti”, kazao je Škrebić.

Biznis.ba / NN