Kazne do 10.000 KM za firme koje prekrše uredbu o kontroli cijena u RS-u

U Republici Srpskoj (RS) sutra stupa na snagu Uredba o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena, koju je entitetska vlada donijela kao privremenu mjeru radi sprečavanja poremećaja na tržištu u vezi sa snabdijevanjem robom, nastalih usljed širenja virusa korona.

Uredbom je propisano ograničavanje marži svih učesnika u lancu snabdijevanja robom ili proizvodima tako da ne prelaze nivo marži koje su evidentirane na dan 5. marta ove godine.

– Razlog je prevencija i suzbijanje nerealnog utvrđivanja cijena i eventualnog nepoštenog ponašanja pojedinih trgovaca, s ciljem zaštite ekonomskih interesa građana i omogućavanja uredne snabdijevenosti tržišta – saopćeno je iz entitetskog Ministarstva trgovine i turizma, koje je preciziralo na koju se robu odnosi ograničenje marži.

Novčane kazne za prekršioce Uredbe, u zavisnosti od toga da li je riječ o preduzetniku, privrednom društvu ili odgovornoj osobi u privrednom subjektu, kreću se u rasponu od 5.000 KM do 10.000 KM.

Inspekcijski nadzor nad primjenom Uredbe obavljat će Uprava za inspekcijske poslove.

Stupanjem na snagu ove prestat će da važi ranija uredba o vraćanju cijena na prethodni nivo, koja je bila u primjeni od 18. marta ove godine, a koja je usvojena kao privremena mjera neposredne kontrole cijena s ciljem zaštite životnog standarda stanovništva zbog situacije nastale pojavom virusa korona u RS, napominju iz Ministarstva trgovine i turizma RS.

Biznis.ba / FENA