Od hobija do vlastitog biznisa: Priča o živiničkoj palačinkari

Selma će, osiguravajući sebi posao, kreirati radno mjesto i drugim mladim ženama, a prvi put svojim sugrađanima omogućiti da uživaju u različitim ukusima palačinkama, pripremljenim po posebnim recepturama. Palačinkara će biti mjesto užitka za sve ljubitelje slatkiša, ističe Selma.

Podršku u pokretanju biznisa dobila je kroz Fond za preduzetništvo marginaliziranih žena koji je USAID-ov Program podrške marginaliziranim ženama (USAID/PPMG) pokrenuo u saradnji sa lokalnim zajednicama, a kojim se nastoje stvoriti prilike za održivi razvoj preduzetništva marginaliziranih grupa žena poticanjem na samozapošljavanje, te njihovo veće i lakše uključivanje u preduzetništvo i kreiranje novih radnih mjesta.

USAID/PPMG u saradnji sa Gradom Živinice osigurao je 100.000 KM za pružanje podrške u pokretanju i razvoju četrnaest biznisa za žene iz marginaliziranih grupa, a Selma je jedna od njih.

Žene preduzetnice, koje su u domu kulture Šerići predstavile svoje delicije, modne kolekcije i ručno rađeni nakit, danas su posjetili i ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson i direktorica Misije USAID-a u BiH Nancy J. Eslick.

Živiničanke su biznise pokrenule u oblasti ugostiteljstva, zanata, poljoprivrede, uslužnih djelatnosti i proizvodnje eko povrća, a u narednih godinu dana kroz Fond će im biti pružena finansijska i mentorska podrška u pokretanju i održavanju biznisa.

Domaće džemove, ajvar i zimske namirnice predstavila je i Kadira Ahmetović, koja je pokretanjem obrta za preradu voća i povrća stalno zaposlenje pružila radnicima i radnicama koji su do sada radili samo sezonski.

Radove su predstavile žene sa svojim brendom “Amanet”, a na izložbenom prostoru našao se i ručno rađeni nakit Zehre Bulić.

Podrška u razvoju biznisa pružena je ženama s invaliditetom, majkama osoba s invaliditetom, ženama iz ruralnih područja, žrtvama nasilja te nezaposlenim mladim ženama, a ugovori će već sutra biti potpisani i sa devet žena, korisnica Fonda u Žepču.

Rezultati dosadašnjeg djelovanja Fonda u 18 lokalnih zajednica u BiH vidljivi su kroz oko 160 pokrenutih biznisa koji i dalje rastu, značajno povećanje kućnog budžeta i otvaranje novih radnih mjesta.

Biznis.ba / Klix.ba